Akke viert 104e verjaardag in Ten Boer

TEN BOER - Akke van der Deen-Petersen heeft zaterdag haar 104-verjaardag gevierd in Woonzorgcentrum Bloemhof in Ten Boer.

Ze werd onder andere gefeliciteerd door burgemeester André van de Nadort, met wie ze meteen een geanimeerd gesprek voerde. Ze vertelde hem dat haar geestelijke vermogen iets achteruit aan het gaan is. „Het verstand wordt er niet beter op. Maar ja, dat hoort erbij. Daar doe je niks aan, het gaat automatisch.” De nog uiterst vieve Akke, die sinds drie weken in Ten Boer woont, is wel bedlegerig. Ze droeg voor de gelegenheid een veelkleurige feestelijke slinger om haar hals, terwijl het bed versierd was met feestmutsjes. Van de Nadort bracht een bos prachtige bloemen mee.

Akke is weduwe van landbouwer Jan van der Deen uit Schildwolde, die in 1982 op 92-jarige leeftijd is overleden. Ze is 20 jaar met hem getrouwd geweest. Akke is voor dat huwelijk lang vrijgezel gebleven. Van der Deen had uit een eerder huwelijk elf kinderen. Zijn vrouw overleed kort nadat het jongste kind, Jan van der Deen, het huis had verlaten. De inmiddels 75-jarige Jan was, net als enkele andere kinderen, bij de verjaardag aanwezig. Een paar zijn er verhuisd naar Canada. Eentje van hen had een brief van vier kantjes opgestuurd, die keurig voor Akke was vertaald. Jan van der Deen kent het geheim van de hoge leeftijd van zijn stiefmoeder, een domineesdochter uit Purmerend. „Ze heeft nooit alcohol gedronken en altijd rustig aän gedaan.”

Akke heeft eerder in Olderloug is Slochteren en Solwerd in Appingedan gewoond.