Cultuurmanifestatie De Amsterdamse School in Groningen met ook fietsroute

BEDUM - De Cultuurmanifestatie de Amsterdamse School in Groningen is donderdag officieel van startgegaan met de opening van de tentoonstelling over de architect Egbert Reitsma in de Goede Herderkerk in Bedum.

Deze tentoonstelling over Egbert Reitsma is het tweede, van vier architectenportretten die door de Stichting Berlagehuis in Usquert wordt georganiseerd. Vier Amsterdamse School kerken, Bedum en Appingedam van architect Egbert Reitsma en Onderdendam en Westeremden van architect Albert Wiersema, hebben activiteiten rondom de manifestatie ontwikkeld. In DE KERK te Onderdendam is een tentoonstelling over het leven en werk van de Bedumer architect Albert Wiersema met veel foto’s en tekeningen van panden in en rond Bedum en zijn Amsterdamse School meubelen te zien uit 1930.

De Groninger Amsterdamse School en de kunstenaarsvereniging De Ploeg hebben elkaar beïnvloed. Dat mag duidelijk worden uit de film De Ploeg die in de Boaz Kerk te Westeremden wordt vertoond.

Egbert Reitsma en de Groninger componist Daniël Ruyneman waren beide lid van DE Ploeg en zijn beide te zien in de film. Composities van Ruyneman en andere componisten uit het interbellum zijn te beluisteren in drie verschillende concerten die in het Centrum Kabzeël te Appingedam worden gehouden: op 24 juni kamermuziek, 1 juli het salonorkest Back in Time, en 8 juli koor- en orgelwerken.

De vier kerken worden met elkaar verbonden met drie fietsroutes. Deze routes zijn te verkrijgen bij de VVV in Bedum en Appingedam en bij de vier kerken. Ook zijn de routes per auto mogelijk. Onderweg zijn vele Amsterdamse School panden te bewonderen.

De cultuurmanifestatie loopt tot en met 30 juli. De vier kerken zijn in die periode geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. (Appingedam is zondags niet geopend.)

Meer informatie en het totale programma van de manifestatie: www.dekerkonderdendam.nl/activiteiten.