Gladiool voor wandelaars Stadsloop Appingedam

APPINGEDAM - Het vorig jaar ontstane idee om een wandeltocht deel uit te laten maken van de Univé Stadsloop, krijgt een vervolg.

Het viel in goede aarde en ook partner Kinese Fysiotherapeuten is enthousiast. „Het heeft onze verwachtingen overtroffen,” geeft voorzitter Janny-Gerda de Jonge van de Stichting Stadsloop Appingedam eerlijk toe. „Bij de voorbereidingen vorig jaar waren we al blij met 50 deelnemers. Het is twee keer zoveel geworden. Dat had niemand verwacht. Het geeft aan dat wandelen populair is in de regio.”

„Je ziet ook dat het voorbeeld gevolgd wordt,” meent Bert Guns van Kinese Fysiotherapeuten. „De 4 Mijl had al een speciale tocht en sinds vorig jaar de Zeemijlenloop ook. Ik ben daar alleen maar blij mee. Hardlopen is heel leuk en 5 km is, als je kan lopen, met minimale training te doen. Helaas zijn er veel mensen die om diverse redenen moeite hebben met lopen of weinig bewegen. Als fysiotherapeut is het een van mijn doelen om mensen een half uur per dag te laten bewegen. Daar past het wandelen tijdens de Stadsloop perfect in. Mensen gaan er voor trainen en krijgen als extra het evenement waaraan ze meedoen. Op den duur gaat het bewegen in het dagelijks ritme zitten en dat is de winst die je pakt.”

„Voor mij is dit dan ook maar een eerste stap,” vervolgt Guns. „Ik heb de samenwerking gezocht met zowel de gemeente Appingedam als het Huis voor de Sport. De ideeën zijn er, alleen de uitvoering en ondersteuning is een punt van aandacht. Een oorzaak zou kunnen zijn dat het Huis voor de Sport diverse activiteiten heeft waar zij de aandacht over moet verdelen. Positief is dat er in de Bedrijvenloop weer drie teams met verschillende zorgverleners aan de start staan. Zo geven we een goed voorbeeld om het belang van beweging voor iedereen te laten zien. Het wandelen zorgt ervoor dat mensen in beweging blijven en zodoende minder voor lichamelijke klachten bij de huisarts komen en dus gezonder blijven. Ik begrijp dat dit een gedragsverandering teweeg zou moeten brengen, maar ik zou het toejuichen als het gerealiseerd zou kunnen worden.”

„De deelnemers aan de wandeltocht hebben ook een primeur,” merkt De Jonge op. „Zij lopen als eerste over het nieuwe parcours. Het parcours is dit jaar dan ook herzien. We kwamen er bij de eerste wijziging eerder dit jaar achter dat de weg voor het station toch niet ideaal is. Er zit een scherpe bocht in die de snelheid eruit haalt. Daarom hebben we de route nader herzien. De deelnemers gaan nu vanuit de Koningsstraat rechtsaf de Noordersingel op en daarna over de Wilhelminaweg, de Oranjeweg en de Heiliggravenweg om uit te komen op de Noordersingel. Daarna wordt het bekende deel door de Solwerderstraat gevolgd om uit te komen in de Wijkstraat. De deelnemers aan de wandeltocht krijgen dit jaar een shirt en in de Sint Annastraat een gladiool. Dat is een verwijzing naar de Sint Annastraat in Nijmegen die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is omgetoverd tot ‘Via Gladiola’. Dat gaan we in Appingedam ook doen. Verder is er bij de start muziek aanwezig en staat er langs het parcours een drinkpost.”