Perenbomen voor Menkemaborg door schenking

UITHUIZEN - Bij de Menkemaborg in Uithuizen zijn vier dode appelbomen vervangen door vier nieuwe historische perenbomen.

Niet alleen het Prins Berhard Cultuurfonds heeft subsidie gegeven voor het noodzakelijk onderhoud van tuin en terrein, maar een onverwachte gift van De Ridderschap van de provincie Groningen ter gelegenheid van het eerste lustrum heeft de extra aanplant mogelijk gemaakt. De peren staan in de fruithof en twee van de peren staan vermeld in het boek ‘Pomologia’ van Johann Hermann Knoop uit 1758. Met de subsidie van het landelijke Cultuurfonds is de perenberceau voorzien van een nieuwe constructie. De kans op breuk van de oude peren is daarmee verdwenen. De bezoekers kunnen blijven wandelen onder deze sfeervolle tunnel van perenbomen. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de toegang tot de singel en het verbeteren van de tuinpaden. Dit geeft voor de bezoeker enig overlast, maar het doel is dat de bezoekers over droge paden en singel lopen. Later in het jaar zullen de beschoeiingen van beide grachten worden hersteld.

Nog het hele jaar wordt gevierd dat de Menkemaborg 90 jaar museum is. In de borg is er extra informatie over deze geschiedenis, over de veranderingen, de restauraties en de inrichting van de borg, de tuin en het schathuis.

De Menkemaborg is open van maart tot en met september op dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. In de maanden juli en augustus is de borg ook op maandag open.