Rookmelders voor Lopsters die thuiszorg ontvangen

LOPPERSUM - Om brandveiligheid bij Wmo-cliënten thuis te verbeteren biedt de gemeente Loppersum 50 van hen twee rookmelders en een veiligheidscheck aan.

Maandag worden de eerste melders opgehangen. De gemeente werkt hiervoor samen met Brandweer Groningen. Wmo-cliënten in de gemeente Loppersum die belangstelling hebben om deel te nemen aan deze pilot, kunnen zich melden bij de Wmo-consulenten via telefoonnummer (0596) 548 200 of via gemeente@loppersum.nl.

Naast deze 50 deelnemers zoekt gemeente Loppersum zogenaamde 'rookmeldervrijwilligers'. Mensen die gaan helpen bij de brandveiligheidschecks en het ophangen van de rookmelders bij Wmo-cliënten. De brandweer zorgt daarbij uiteraard voor een training en de nodige ondersteuning.

Burgemeester Albert Rodenboog benadrukt hetbelang van dee rookmelders. „Iemand kan nog zo comfortabel en verzorgd in zijn eigen huis wonen, tijdens een brand heeft diegene niets aan bijvoorbeeld een 24uurs-alarmknop of een rookmelder op de gang die niet hoorbaar is in de slaapkamer.”

Tjerk Elzinga, Brandweer Groningen: „Iemand heeft bij een brand slechts 3 minuten om veilig te vluchten. Inwoners die steeds minder zelfstandig en zelfredzaam worden maken drie keer zoveel kans om slachtoffer te worden van een brand. Deze categorie mensen heeft daarom nog meer belang bij een brandveilige woonomgeving, vroege alarmering en een veilige vluchtroute.”