Willeke Mulder uit Wagenborgen wint Beste Diabetesidee 2017

WAGENBORGEN - Willeke Mulder uit Wagenborgen en Ansje Bootsma uit Groningen hebben het Beste Diabetesidee 2017 bedacht.

Ze wonnen de eerste prijs samen met een ander idee. Op donderdag 15 juni heeft het Diabetes Fonds de winnaars bekend gemaakt. Hun idee bestaat uit het uitgeven van een boek voor kinderen die een ouder hebben met diabetes. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 17.500 euro waarmee ze dit idee kunnen verwezenlijken.

Net als in 2016 riep het Diabetes Fonds in 2017 mensen (met diabetes) op om zelf met goede ideeën te komen om problemen op te lossen die zij met hun diabetes ervaren. Dit keer heeft het Diabetes Fonds twee ingezonden ideeën gekozen die ze willen subsidiëren. Een van die ideeën komt uit de koker van twee vrouwen uit Groningen. Willeke Mulder (43) uit Wagenborgen is een van hen: “Ik heb zelf diabetes en ik heb twee kinderen die soms heel wat meemaken met mijn diabetes. Het gekke is dat er wel boeken zijn voor kinderen die zelf diabetes hebben, maar geen enkele over een vader of moeder met diabetes. Ik wil dus dat er zo’n boek komt en ik heb contact gezocht met tekstschrijver Ansje Bootsma om dit idee te realiseren. Zij heeft ook diabetes en ze is moeder.”

De diabetesmoeders hebben samen het idee uitgewerkt, een plan van aanpak geschreven en een filmpje gemaakt. Dit alles hebben ze in april ingediend bij het Beste Diabetesidee. Ze zijn blij verrast dat zij een van de twee winnaars zijn. De werktitel van het boek is ‘Help, ik heb een diabetesmoeder’. Ansje Bootsma (57) uit Groningen: “Het boek gaat over twee kinderen – Eva en Jasper – die een moeder hebben met diabetes. Ze hebben een gewoon leven, gaan naar school en spelen met vriendjes, maar moeten soms ook hun moeder helpen, als die bijvoorbeeld een hypo (een laag bloedsuiker) heeft. In het boek wordt eenvoudig en helder uitgelegd wat diabetes is en wat erbij komt kijken. Het is een voorleesboek voor jongere kinderen en kinderen vanaf acht jaar kunnen het zelf lezen.”

De illustraties in het boek worden gemaakt door Andrea Kruis. De verwachting is dat het boek in het najaar verschijnt.