Afscheidslezing Hilda Groeneveld GBB

WARFFUM - Hilda Groeneveld houdt op zaterdag 8 juli om 15.00 uur een lezing in het Auditorium van Museumcafé Het Spijslokaal in Warffum. Het wordt een terugblik op 10 jaar bodembeweging.

Hilda Groeneveld uit Middelstum behoort tot de initiatiefnemers van de Groninger Bodembeweging. Bijna tien jaar spande zij zich in voor erkenning van de bevingsproblemen, het herstel van de schade en het bieden van een nieuwe toekomst voor het gebied. Met de afscheidslezing stopt zij met haar werkzaamheden.

Hilda Groeneveld richtte in 2006 de werkgroep Bodembeweging op. Deze werkgroep ging twee jaar daarna over in de Groninger Bodembeweging. Hilda Groeneveld was hiervan vijf jaar lang de secretaris. Om tijd te krijgen voor andere activiteiten, legt zij haar werk voor deze belangenorganisatie neer. Ze kan terugkijken op een periode waarin de NAM en de rijksoverheid aanvankelijk het verband tussen gaswinning en aardschokken ontkenden en bagatelliseerden. Pas na jaren van onderzoek werd schoorvoetend een relatie gelegd. Daarna ontstond een lange periode waarin de organisatie van de schadeafhandeling centraal stond en waarin de Dialoogtafel, het Centrum voor Veilig Wonen en de Nationaal Coördinator een rol speelden.

De lezing past in het thema van de huidige tentoonstelling Art Schok, die op dit moment in het openluchtmuseum te zien is. Met deze expositie geven 9 kunstenaars uit Groningen uiting aan hun liefde voor het gebied en tegelijkertijd aan hun zorgen over de bedreigingen. Bezoekers van de lezing kunnen ervoor of erna de tentoonstelling bekijken tegen gereduceerd tarief.

De lezing zelf is gratis te bezoeken.