Otto Eerelman in de Groninger Zilverkamer

APPINGEDAM - In de Groninger Zilverkamer in Appingedam is van 8 juli tot en met 2 december de expositie Otto Eerelman, Groninger kunstenaar te zien,

Die biedt een mooi overzicht, waarin uiteraard veel ‘portretten’ van dieren te zien zullen zijn. De werken – schilderijen en tekeningen – komen voornamelijk uit particulier bezit. Maar ook Groninger musea, waaronder Museum Nienoord in Leek, hebben werken ter beschikking gesteld. De expositie wordt op 7 juli geopend door drs. Geert Pruiksma, directeur van Museum Nienoord.

In de Groninger Zilverkamer zullen proeftekeningen worden opgehangen van de paarden uit het beroemde paardenboek van Eerelman. Maar ook prachtige schilderijen met dieren en landschappen met paarden en sleeën worden geëxposeerd. En portretten van hoogwaardigheidsbekleders of hun personeel. De tekeningen en schilderijen die in de Zilverkamer te zien zullen zijn, geven een prachtig overzicht van de talenten van de kunstenaar. Ze worden aangevuld met verschillende bijpassende objecten.

Wie het stadhuis in Groningen wel eens heeft bezocht, herinnert zich ongetwijfeld ‘de paardenkeuring’, een schilderij dat Eerelman maakte naar aanleiding van een vrije opdracht van het stadsbestuur. Het schilderij verbeeldt een (niet helemaal historisch verantwoorde) viering van Groningens ontzet – 28 augustus 1672 – met onder meer de traditionele paardenkeuring op de Grote Markt.

Hoogwaardigheidsbekleders uit die tijd (rond 1920) komen daarop herkenbaar in beeld. Sommigen waren inmiddels overleden, maar werden door Eerelman toch voor het nageslacht vastgelegd.