Buurtvereniging Westerdraai sterk door saamhorigheid

APPINGEDAM - De buurtvereniging Westerdraai in Appingedam bestaat 45 jaar en viert dit heugelijk feit op 2 september groots.

Kenmerkend voor de wijk waar de vereniging in is gelegen is de sterke onderlinge saamhorigheid. Wie regelmatig in de Fivelstad komt, weet de wijk Westerdraai wel te vinden. De kenmerkende brug over het Damsterdiep, dat tot aan 1952 een draaibrug was, is de naamgever van de wijk. “Het is een echte oude arbeiderswijk,” vertelt bestuurslid Anneke Doornbos. “De wijk is in de jaren ‘30 en in de jaren ‘50 opgebouwd. Doordat het een echte arbeiderswijk was, was de onderlinge saamhorigheid enorm groot en dat is nooit weggegaan. Ik ben in de jaren ‘60 in de wijk gaan wonen. Acht jaar geleden ben ik verhuisd naar de wijk Opwierde, maar ik heb nog steeds veel met de Westerdraai. Ik ben zelfs weer bestuurslid geworden.”

Het sterke sociale component zal ook 45 jaar geleden de reden zijn geweest dat de Buurtvereniging Westerdraai is opgericht. “Zoiets ontstaat denk ik op den duur,” aldus voormalig voorzitter Bernard Sienot. “Mijn opa, die dezelfde naam heeft als mij, heeft de vereniging nog mee opgericht. Je merkt dat hele families jarenlang actief zijn in de vereniging en dat bestuursfuncties soms bijna erfelijk zijn. Mijn opa zat in het bestuur en ook mijn moeder heeft veel gedaan voor de vereniging.” “Dat klopt,” vertelt de 36 jarige Manon Veldman die aan de Westerkade woont en sinds dit jaar voorzitter is. “Mijn oma Zemering, was jarenlang bestuurslid van de vereniging. Het komt ook doordat mensen jaren in de wijk blijven wonen. Aan de Westerkade wonen nu veel oudere mensen, maar zij zijn er komen wonen toen ze erg jong waren. Mensen stellen het dan ook heel lang uit om de wijk te verlaten. Je merkt dat doordat mensen niet meer thuis kunnen wonen of overlijden er meer jongere mensen in de wijk komen. Je ziet dat er een generatieomslag plaatsvindt.”

De Buurtvereniging Westerdraai is door de jaren heen altijd een actieve vereniging geweest en heeft veel activiteiten georganiseerd. “Het knutselen, sjoelen, klaverjassen, bingo en darten zijn bekende activiteiten,” somt Sienot op. “Mensen komen zelfs van buiten de wijk hier darten, omdat het gezellig is. Dat is het mooie aan een eigen buurthuis hebben.” “Ik heb zelfs mijn trouwfeest gegeven in het buurthuis,” erkent Lisa Kuizenga die 10 jaar bestuurslid is geweest. ”We moeten de rommelmarkt en het wijkfeest niet vergeten. Ook de verbondenheid met de school De Citer was altijd erg groot en we trokken veel samen op. We zijn wel eens met een bus vol kinderen naar Kardinge geweest. Ook had je vroeger een gymnastiekclubje voor kinderen. Dat werd gewoon in het clubhuis gedaan.” “Fundorp is ook vanuit het wijkfeest ontstaan. Jongeren beginnen als leiding bij Fundorp en worden later actief binnen de vereniging. Ik weet nog wel dat we het bestuur moesten overtuigen om Fundorp te beginnen en dat de oma van Manon zei: Kein gelul, we gaan het doen. ‘s Zomers was het hier altijd feest. Dan lagen de ladders in het water en werd er gezwommen in het Damsterdiep. De wijk is door de jaren heen wel een beetje veranderd. Zo had de Derk Boeremastraat vroeger geen goede reputatie. Ik woonde zelf in de Derk Boeremastraat en heb daar nooit wat van gemerkt. Iedereen hielp elkaar en je kon er altijd de fiets buiten laten staan. ”

“In april bestond de buurtvereniging 45 jaar en dat gaan we op 2 september vieren,” vertelt Veldman. “Op het grasveld voor het clubhuis komt een springkussen en wordt er een zeskamp gehouden. Deze dingen vonden vroeger ook tijdens de wijkfeest plaats. We proberen dit, mede doordat er een generatieomslag plaatsvindt, nieuw leven in te blazen. ’s Avonds is er een barbecue en treedt de band Imperfection op. De bandleden zijn allemaal familie van elkaar. Zij hebben de band, die opgericht is in de wijk, van hun vaders voortgezet.”