Eerste diploma VoorleesExpress Delfzijl

DELFZIJL - Het eerste deelnemertje van de VoorleesExpress is vorige week in de bibliotheek van Delfzijl op een bescheiden manier in het zonnetje gezet. Het meisje van drie kreeg haar diploma en een mooi boek.

De voorlezer kreeg ook een presentje en gaat in het najaar door met voorlezen bij een nieuw gezin. De VoorleesExpress is een landelijk concept waarbij voorleesvrijwilligers twintig weken lang thuis komen voorlezen in gezinnen met kinderen die een taalachterstand hebben. Dit gebeurt bij voorkeur op een vast tijdstip. In dit uur leest de vrijwilliger voor en praat samen met hen over de boeken. De VoorleesExpress stimuleert hiermee de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Juist in die gezinnen waar dat niet zo gewoon is.

Doel is om de kinderen plezier te laten beleven aan het lezen. Bij het voorlezen is altijd een ouder aanwezig. Dat is vertrouwd voor het kind en de ouders leren hoe zij zelf het voorlezen kunnen oppakken. Zo kunnen zij later zelf de taalontwikkeling van hun kinderen stimuleren.

De VoorleesExpress in Delfzijl groeit en is daarom op zoek naar extra vrijwilligers. Er is behoefte aan extra voorlezers en een coördinator.

Als voorleesvrijwilliger ga je bij een gezin 20 weken lang thuis voorlezen. Je bouwt een band op met het gezin en brengt enthousiasme voor voorlezen. Ter voorbereiding krijg je één of meerdere trainingen over interactief voorlezen en ouderbetrokkenheid.

Als voorleescoördinator van de VoorleesExpress begeleid je tijdens de voorleesperiode vijf gezinnen en hun voorlezers. Je helpt bij eventuele knelpunten en bent waar nodig de schakel tussen de projectleider, het gezin en de voorlezer. Ter voorbereiding volg je de coördinatorentraining.

Lijkt het je leuk om ons te helpen? Neem dan even contact op met Gelly Veenstra, projectleider van de VoorleesExpress. G.Veenstra@biblionetgroningen.nl.