Laatste schoenenspeciaalzaak Delfzijl sluit

DELFZIJL - Een half jaar nadat Dries Hulst de kledingafdeling van Hulst Mannenmode en Schoenmode heeft gesloten, is het de laatste week dat de schoenenwinkel geopend is.

Daarmee verdwijnt de laatste schoenenspeciaalzaak uit Delfzijl. “Het is mooi geweest,” vertelt de 65-jarige Dries Hulst. “Ik heb 26 jaar de kledingzaak gehad en daarnaast 20 jaar ook een schoenenafdeling. Toen ik in 1991 begon met de verkoop van kostuums beleefde ik een vliegende start. In die tijd gingen er elk jaar rond de 200 kostuums over de toonbank. Dat aantal is de afgelopen jaren sterk teruggelopen, omdat de casual kleding steeds meer geaccepteerd werd. De spijkerbroek begon toen ook in het werk en op kantoor aan een opmars. Ik verkocht de laatste jaren dan ook steeds meer vrijetijdskleding. Vijf jaar later nam ik de schoenenwinkel van Kluter over. De schoenen waren een prima aanvulling op de kleding.”

“Humor is belangrijk in het vak,” vervolgt Hulst. “We hebben veel gelachen en ik ben altijd in voor een grap. Zo vroeg iemand eens naar zwarte schoenen, maar ik had bruine. Ik gaf hem de bruine schoen en vertelde erbij dat de schoen in het donker zwart was. Ook is het wel eens gebeurd dat bij een man tijdens het passen van de broek de prothese brak. Zijn vrouw en hij gingen met een kruk en prothese onder de arm weer naar huis. Hij kon er zelf ook enorm om lachen. Ik zeg maar zo: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.”

“Persoonlijke aandacht is dan ook belangrijk in het werk. Ik heb een vaste klantengroep en het aantal klanten is in de loop der jaren alleen maar toegenomen. Dat komt omdat mensen naarmate ze ouder worden meer aandacht aan de voeten moeten besteden. Ouderdom komt met gebreken en dat geldt ook voor voeten. Wij nemen de tijd voor de klant en komen ook bij de mensen thuis. Deze service vindt je niet bij de grote winkelketens of op het internet. Ik heb ook nooit onderscheid gemaakt tussen mensen. Het maakt mij niet uit wat voor werk iemand doet. Iedereen wordt hetzelfde behandeld.”

Hulst is niet bang dat hij zich gaat vervelen. “Ik heb als hobby motorrijden en het opknappen van oude motoren. In de schuur staan dan ook nog een paar projectjes waar ik nooit aan toe gekomen ben. Ook staat het rijden van een oldtimerrit door Engeland nog op mijn bucketlist. Daar heb ik nu de tijd voor.”

Mark Giesolf