Opera Puccini in boerderij Buitenhof Bedum

BEDUM - De beroemde opera ‘La Bohème’ van Puccini (1858-1924) wordt op 1, 2 en 3 september opgevoerd in De Buitenhof, een boerderij op het Groninger Hogeland. Om precies te zijn, aan Ter Laan 17 in Bedum.

De regie van de opera is toegesneden op de sfeer van deze boerenschuur, met overigens een prachtig gebinte. En: het publiek zit als het ware midden in de voorstelling.

‘La Bohème’ vertelt het aangrijpende verhaal van de jonge dichter Rodolfo en zijn geliefde Mimi. Het laatnegentiende-eeuwse Parijs wordt in de opera van Puccini geschetst als een stad waar kunstenaars als levensgenieters (Bohémiens) op zolders leven, en op pleinen en in kroegen gesprekken voeren over hun verlangen naar een zinvol, niet-burgerlijk bestaan. Maar als de geliefde Mimi ernstig ziek blijkt te zijn, verbleekt gaandeweg de onbekommerdheid …

‘La Bohème’ is een opera over een uit het leven gegrepen dilemma: de spanning tussen vrijheid en onbekommerdheid, versus grenzen van het leven en tragiek. Een steeds weerkerend spanningsveld, dat zich ook in onze huidige tijd van economische crises en oorlogsgeweld aan ons opdringt. In deze opera met prachtige muziek en toneel verplaatst de emotie zich binnen een tijdsbestek van zo’n twee uur van speelse luim naar droefenis om het onafwendbare... De eerste opvoering op 1 februari 1896 in Turijn was volgens de toenmalige stadse critici geen succes, maar het publiek bleek zich enorm te herkennen in het verhaal en bezweek voor de prachtige melodielijnen. De opera werd in Turijn 24 keer achter elkaar uitgevoerd en veroverde al spoedig de Europese operahuizen.

De huidige productie is georganiseerd door projectgroep ‘Opera op het Hoogeland’. Zij hebben zich tot doel gesteld opera’s als ‘muzikale verhalen over het leven’ dichter bij het publiek te brengen. Zowel orkest als koor is samengesteld uit een mix van professionele musici en gevorderde amateurs, voornamelijk uit het noorden van Nederland. Daarnaast biedt het project veelbelovende solisten een kans om in een uitdagende operaproductie te zingen. De productie wordt gerealiseerd middels een intensieve werkweek. Het project wordt gesteund door diverse regionale en landelijke cultuurfondsen.

Eerder (2014) produceerde de projectgroep met succes de opera ‘I Pagliacci’ van de componist Leoncavallo. De regie van deze uitvoering van ‘La Bohème’ is in handen van regisseur Sybrand van der Werf, die de afgelopen jaren zijn sporen verdiende bij onder andere Opera Zuid, BarokOpera Amsterdam en Landschapsopera: ‘De Grensmaas’. De muzikale leiding ligt bij de jonge Groninger dirigent Pieter Bosma, die bij deze gelegenheid debuteert als operadirigent. Voor verdere informatie: www.de-buitenhof.nl.