Zeemijlenloop met peuterrun steunt Matchis

DELFZIJL - De Zeemijlenloop Delfzijl ondersteunt dit jaar de Stichting Matchis. Deze stichting is het Nederlandse centrum voor stamceldonoren en probeert vraag en aanbod aan elkaar te koppelen.

“Het steunen van een goed doel past in onze traditie,” vertelt bestuurslid Mark Giesolf “We proberen een doel te vinden dat iets met sport of gezondheid te maken heeft. We kwamen op het idee om Matchis te steunen doordat de vader van een goede vriendin van mij vorig jaar april te horen kreeg dat hij de ziekte leukemie had. Dan maak je het proces van redelijk dichtbij mee. Na drie chemo’s kreeg hij stamcellen toegediend van een donor. Het blijkt dat niet elke stamcel bij iedereen past. Zo past een stamcel van een broer of zus beter dan die van een zoon of dochter, omdat die meer identiek zijn. et is dus telkens zoeken naar de best mogelijke match. Helaas is haar vader augustus vorig jaar overleden. Dat hele proces is snel gegaan. Een gezonde man die midden in het leven stond was binnen ongeveer een half jaar overleden. Tegelijkertijd besef je dat hij daarin niet de enige is en dat het ook iedereen kan overkomen. Orgaandonatie is bij veel mensen bekend, maar het doneren van stamcellen niet. Als Zeemijlenloop Delfzijl vinden we het belangrijk dat hier verandering in komt. Je hoopt dat als het jezelf of familie of vrienden van je overkomt dat de stamcellen beschikbaar zijn, zodat daardoor genezing mogelijk is. Het doel is dan ook niet primair om geld in te zamelen, maar om de bekendheid van Matchis te vergroten en meer donoren te werven. Aangezien sporters en met name hardlopers vaak een goede gezondheid hebben, is de kans groot dat zij geschikte donoren zijn. Natuurlijk kunnen ook niet sporters zich bij Matchis aanmelden.”

De Zeemijlenloop is dus druk bezig met de voorbereidingen voor de zesde editie zondag 29 oktober . “Dit jaar voegen we als nieuw onderdeel een peuterrun toe,” legt bestuurslid Marjan van der Meij uit. “Vanaf dit jaar zit ik in het bestuur en heb als taakveld onder meer de kidsrun. In het dagelijks leven ben ik onderwijzeres en op de scholen zijn we volop bezig om kinderen in beweging te krijgen. Waarom zou je hier niet al mee starten voordat de kinderen naar de basisschool gaan? Ook bij de Stadsloop in Appingedam is de peuterrun altijd een groot succes. We gaan er vanuit dat het ook in Delfzijl een succes kan worden. De deelnemertjes krijgen vanzelfsprekend een uniek aandenken. De inschrijving voor de Zeemijlenloop is al geopend. Dat kan via: zeemijlenloopdelfzijl.nl.”