Prachtige start financieel gezond DVC

APPINGEDAM - De fusie tussen de beide voetbalclubs in Appingedam, VV Appingedam en De Pelikanen, is vrij gladjes verlopen. De nieuwe club DVC wacht in het nieuwe seizoen een mooie start, met een wedstrijd tegen FC Emmen en een fusie-feestweek voor alle leden.

Dat zijn er bijna 800. Ook financieel gaat het de vereniging voor de wind. De nieuwe stichting Businessclub DVC heeft de begrotingsdoeleinden qua sponsorinkomsten ruimschoots gehaald. De businessclub trakteert ook meteen op de wedstrijd tussen de hoofdmacht van DVC en de profs van FC Emmen, die dinsdag 29 augustus om 20.00 uur gratis te bezoeken is. “We hebben het er de afgelopen weken als businessclub erg druk mee gehad,” vertelt voorzitter Bert Schonewille, die ook de businessclub van De Pelikanen al twee perioden als voorzitter leidde. Hij zet er overigens na het eerste jaar van de fusieclub wel een punt achter. “Verschillende delegaties van ons 7-koppige bestuur hebben de afgelopen periode een kleine honderd sponsoren bezocht en het resultaat mag er zijn. Veel sponsoren steunden al beide clubs, maar eigenlijk is er niemand afgehaakt. We hebben nu Meijer en Drenthe als hoofd- en shirtsponsor, en de Albert Heijn, Jumbo en Amasus Shipping als drie topsponsoren. Daarnaast zijn er nog vijftien stersponsoren die jaarlijks goed zijn voor elk 1000 euro. We hebben shirtsponsoren voor alle teams, op twee na. Maar dat komt ook nog wel goed. In het uiterste geval wordt de businessclub gewoon zelf sponsor. De club is financieel gezond en is voor iedereen in de regio die van voetbal houdt.”

“We kiezen nadrukkelijk voor de breedtesport,” vult Jan Mooi aan die namen het algemeen bestuur de afgevaardigde is in het bestuur van de businessclub. “We hebben eigenlijk alle denkbare onderdelen in huis, zoals G-voetbal, vrouwenvoetbal, 7 tegen 7 en jeugdvoetbal, met bijna 500 leden. We proberen het met de hoogste teams lokaal te rooien, er gaat niet betaald worden. Met dank aan De Pelikanen (dat zich net in de derde klasse wisten te handhaven; Appingedam degradeerde afgelopen seizoen uit die klasse, bn) zijn we een mooie derde-klasser. Het zou mooi zijn als we binnen een aantal jaren uitgroeien tot een gezonde tweede-klasser.”

Een dergelijke prestatie is momenteel zeker niet het belangrijkste aandachtspunt binnen de club. “We hebben grote uitdagingen op het gebied van de accommodatie liggen,”legt Schonewille uit. “Er moeten twee kunstgrasvelden komen en een goede kantine en kleedruimte. Het eerste jaar wordt de kantine van De Pelikanen het clubhuis. De bedoeling is dat dat het volgend jaar het Piet Sissingh Home wordt.”

“Daar moet nog flink aan worden verbouwd,”weet Mooi. “We willen aan beide kanten een zichtlocatie realiseren en ook wat luifels met zitjes eronder als het even kan. Onze wens om het verwaarloosde entreehokje in oude luister te herstellen, gaat in vervulling. Die staat er al sinds de opening van het Burgemeester Welleman Sportpark op 10 september 1960. Het hokje wordt gerenoveerd in samenwerking met een opleidingstraject en krijgt een retrolook.”

Op de avond van de wedstrijd tegen FC Emmen wordt ook het contract met de hoofdsponsor ondertekend. De wedstrijd met de profclub is tot stand gekomen op initiatief van Hans Meijer die nog zijdelings betrokken is bij de club. Voor deze avond zijn ook oud-leden uitgenodigd en de twee leden die het geschopt hebben tot profvoetballer. Arnold Kruiswijk (Vitesse) en Mart Dijkstra (NEC Nijmegen) zijn te gast. De hoofdmacht staat dan voor het eerst in een serieus duel onder leiding van de in Appingedam woonachtige trainer Erwin Buurmeijer, oud-prof van FC Emmen en BV Veendam, die een speciale kamer onder de tribune heeft gekregen. Het is zijn eerste job als hoofdtrainer.

De wedstrijd tegen FC Emmen is de opmaat naar een feestweek voor alle jeugd en senioren die zaterdag wordt afgesloten met een groot eindfeest voor alle leden.

Die leden kijken in het eerste jaar nog wel tegen twee voorzitters aan. Om de overgang zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen, hebben Geert Bijleveld en Rik van Bostelen een gedeeld voorzitterschap. Want bij clubs die al zo lang bestaan, Appingedam bijna honderd jaar (99) en De Pelikanen 66 jaar, en ook nog eens naast elkaar op één sportpark hebben gespeeld, is natuurlijk altijd een klein beetje oud zeer. Volgens Mooi en Schonewille valt dat dik mee. “Sommige hadden er wat meer moeite mee dan anderen,” constateert Schonewille. “De mannen die hier elke dag weer aanwezig zijn voor het onderhoud en vele andere klussen vormen al weer een hecht team. En kijk eens wie nu de belijning van het hoofdveld van Appingedam voor zijn rekening neemt, Bert Noordhoff, toch altijd een Peli-man in hart en nieren. Ik bedoel natuurlijk het hoofdveld van DVC.” Het blijft nog een beetje wennen.