Kerkhoventocht van Wehe naar Winsum

WEHE-DEN HOORN - HOORN De volgende bijzondere kerkhoventocht, de Tour des Cimetières, een rondleiding langs Groninger kerkhoven, vindt op donderdag 21 september plaats.

Ook deze tocht, die langs een grote diversiteit aan begraafplaatsen voert, staat onder leiding van ervaren gidsen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via Arriva Touring. Een lunch is onderdeel van het programma en is ook inbegrepen in de prijs.

De tocht begint met een bezoek aan de RK begraafplaats in Wehe-den Hoorn. Den Hoorn is al eeuwenlang een katholieke enclave in het protestante Groningen. Daarna staat het kerkhof van Vliedorp op het programma. Vliedorp was een dorpje met dertien huizen een pastorie, een kerk en een kerkhof. Kerk en dorp zijn verdwenen maar het kerkhof ligt nog altijd op de wierde tussen de velden. Vervolgens wordt de oude gemeentelijke begraafplaats van Ulrum bezocht. Hier liggen nog een aantal interessante zerken. Na de lunch in Hornhuizen is er een wandeling over de slingertuin op het kerkhof aldaar. De reizigers vervolgen hun weg naar Niekerk (de Marne) en brengen een bezoek aan het kerkhof en het witte kerkje van Niekerk. De tocht wordt afgesloten in de kerk van Obergum bij Winsum. De plaatselijke commissie zorgt daar voor een kopje koffie of thee.

De deelnemers kunnen voor deze tocht opstappen in Assen en in Groningen. Vertrek station Assen achter bushalte A 9.15 uur, station Groningen bushalte rondvaartboot 10.00 uur. Retour Groningen 17.45 uur, Assen 18.15 uur. Prijs: € 45,00 p.p. (inclusief lunch). Rond het middaguur is er in Hornhuizen een heerlijke en originele lunch.

Aanmelden kan per e-mail via touring.groningen@arriva.nl of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.

In samenwerking met Arriva Touring organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) al een aantal jaren de zogenaamde ‘Tour des Cimetières’. De Groninger kerkhoven zijn erg populair en in voorgaande jaren werden verschillende, volle bussen met geïnteresseerden rondgeleid.