Open dag Uitvaartzorg van Stad tot Wad

UITHUIZEN - Uitvaartzorg van Stad tot Wad rolt op zaterdag 23 september de rode loper uit voor een open dag op locatie Edama 8 in Uithuizen.

Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond verricht om 10.00 uur de officiële opening. Er zijn onder meer diverse presentaties van deze regionale uitvaartorganisatie en haar partners. Bezoekers kunnen er kennismaken met de nieuwe uitvaartleiders Aline de Graaf en Fieneke Tuininga en is er livemuziek.

Tijdens de open dag, die tot 18.00 uur duurt, is er veel te zien en te bepraten over overledenenzorg, uitvaartverzekeringen, spreken tijdens de uitvaart, nabestaandenzorg, de collectie uitvaartkisten, de rouwkaartencollectie – waaronder een serie over ’t Hogeland – en Wiegekindje. “Wij lichten graag toe waarom onze kosten in de regel lager liggen dan die van vele grote uitvaartorganisaties,”zegt Ebel Kremer van Stad tot Wad. Bezoekers kunnen gratis het wensenboekje ‘Nu voor later’ meenemen. Tijdens de open dag is er ook informatie over de Wereldlichtjesdag op zondag 10 december in de Notoarestoen in Eenrum.”

Uitvaartzorg van Stad tot Wad houdt rekening met mens en milieu. Kremer: “Dat laten wij graag zien, onder meer met de presentatie van de nieuwste uitvaartkist in onze collectie, die volledig is gemaakt van natuurlijke materialen: onbewerkt en natuurlijk gedroogd hout met van binnen mos in plaats van bekleding. Ook hebben wij fors geïnvesteerd in verduurzaming van ons pand Edama 8, met onder meer zonnepanelen, nieuwe verwarmings- en lichtbronnen en optimalisatie van isolatie.”

Tijdens het open huis presenteren zich diverse partners. Zo laat Max Leffring van NabestaandenZorg zien hoe zijn dienstverlening bij administratieve en financiële zaken kan helpen bij de rouwverwerking. Nuvema presenteert haar maatwerk in uitvaartverzekeringen, gebaseerd op persoonlijke wensen en lokale kosten. Signy Blokhuis is een van de sprekers die regelmatig het woord voert tijdens uitvaarten van Uitvaartzorg van Stad tot Wad. Zij vertelt hoe het levensverhaal wordt opgetekend na het overlijden. Ook informeert zij bezoekers over de mogelijkheid om het levensverhaal op te tekenen voordat iemand overlijdt. Monique van Mil van Memory Overledenenzorg laat zien dat het verzorgen van de overledene veel meer is dan alleen het wassen en aankleden.

Tijdens het open huis is er verder een presentatie van Wiegekindje. Dit onderdeel van Uitvaartzorg van Stad tot Wad is ontstaan uit ervaringen met het verzorgen van uitvaarten voor kindjes die tijdens de zwangerschap of vlak daarna zijn overleden. Die ervaringen leerden dat het belangrijk is dat ouders hun kindje kunnen ‘wiegen’ zoals ze dat hadden gedaan als het levend geboren was. Wiegekindje omvat een complete lijn met uitvaartbenodigdheden, waarbij zacht, warm en lief de uitgangspunten zijn. De ontwikkeling van Wiegekindje werd in 2009 bekroond met een International Funeral Award.