Gouden munt Loppersum voor gedeputeerde

LOPPERSUM - Amateurarcheologen Aldwin Wals en Nanco Bos hebben vorige week een gouden munt uit de vijftiende eeuw overhandigd aan gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van Cultuur. Eind vorig jaar werd in Loppersum bij archeologisch onderzoek tijdens rioolwerkzaamheden een serie gouden munten uit de vijftiende en zestiende eeuw gevonden. Na deze vondst gingen Aldwin Wals en Nanco Bos door met onderzoek en vonden nog meer munten.

Wals en Bos zijn leden van de AWN, Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. Nadat de munten waren gevonden in de sleuf voor het riool, gingen zij met een metaaldetector op zoek naar nog meer munten in de grond die uit de sleuf was gehaald. De provincie zorgde voor een graafmachine, waarmee de grond uit elkaar werd getrokken.

De amateurarcheologen vonden daarbij een gouden munt, die bij de eerder gevonden muntschat hoort. Het ging om een zogeheten 'appelgulden' uit de periode 1470-1480. Deze munt is genoemd naar de rijksappel die op een van de zijden van de munt staat. Op de andere zijde staat een afbeelding van de toenmalige keizer Frederik III van het Heilige Roomse Rijk, waaronder Nederland toen viel.

De gouden munt wordt in het Archeologisch Depot in Nuis bij de rest van de gevonden munten gevoegd. De provincie Groningen is de wettelijke eigenaar van de muntschat.