104 Realisten in Museum Møhlmann

APPINGEDAM - De 19e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling in Museum Møhlmann in Appingedam is onlangs van start gegaan.

Het jaarlijks brede overzicht van hedendaagse realistische en figuratieve kunst is altijd veruit de grootste tentoonstelling van het jaar in de museumboerderij aan de Westersingel. Het is de oudste en langslopende landelijke Realisten tentoonstelling in Nederland. Dit jaar geven 104 kunstenaars acte de préséance met een kleine 500 werken. Natuurlijk zijn er weer tal van technieken te zien, maar dit jaar zijn er ook voor het eerst de wolschilderijen van Roel Endendijk. Een verrassende techniek met een verbluffend resultaat.

En wie denkt dat een kuiken een kuiken is, moet maar eens kijken naar de twee verbeeldingen van ditzelfde onderwerp door Andrijana Martinovic (1968) en Caroline Verschoor (1962). De één in opengewerkt brons, de ander in bijna pluizig aandoende olieverf.

Of neem twee op de rug geziene naakten, bijna gezien vanuit hetzelfde gezichtspunt? De één vlot neergezet, met ruige tattoos als versiering, door oudgediende Van der Vegt (1953); de ander fijn gepenseeld met geraffineerde, metalen versieringen, door Irene Veltman (1991), de jongste deelneemster van deze ORT. De oudste, Piet Deunhouwer, is overigens 89 jaar en neemt nog iedere dag fluitend achter zijn schildersezel plaats.

Of neem het portret. Ook dat is op deze expositie vertegenwoordigd; van baby via volwassen tot broos en oud. Zo maakte Hendrik Elings een portret van zijn vader, teer en gevoelig, maar ook zijn laatste.

Van alle 104 kunstenaars zijn 2 werken opgenomen met een eigen tekst(je).

En er is een voorwoord over ‘De ontwikkeling van het kunstboek; van rol naar scroll, en... verdwijnt daarbij het genoeglijk geblader?’

De tentenoonstelling, die loopt tot 17 december, is vrijdag, zaterdag en zondag, van 13.00 tot 17.00 uur te zien.