Lezing over Galileïsche manen van Jupiter

APPINGEDAM - De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt op woensdag 4 oktober om 19.30 uur een presentatie over Jupiter, zijn Galileïsche manen en hun libraties.

Spreker in Egyptisch Restaurant Nefertari in Appingedamis is prof. dr. H.W. Broer, emeritus hoogleraar en wetenschappelijk directeur van het Johann Bernoulli Instituut te Groningen.

In 1610 rapporteert Galileo Galileī over vier manen (inmiddels Io, Europa, Ganymedes en Callisto geheten) rond de planeet Jupiter. In 1799 rapporteert Pierre Simon marquis de Laplace een 1 : 2 : 4 resonantie in de beweging van de binnenste drie manen: Europa heeft een vrijwel tweemaal zo grote periode als Io en Ganymedes ongeveer een tweemaal zo grote periode als Europa. De vraag is hoe dit in te passen in een Newtoniaanse beschrijving van het geheel. Poincaré leerde ons niet naar één beweging van zo’n systeem te kijken, maar naar alle mogelijke bewegingen. In het begin van de 20e eeuw heeft Willem de Sitter, een promovendus van Jacobus Cornelius Kapteyn, hier veel onderzoek naar verricht. In de voordracht wordt onder meer uitgelegd wat in dit verband onder libraties van De Sitter’s periodieke bewegingen moet worden verstaan. Voor het lezingenprogramma zie: www.kijkeensomhoog.nl.

Toegang: donateurs gratis, aan niet-donateurs wordt een bijdrage van € 5,- gevraagd.