Aftrap bijzondere exposities toyisten in Appingedam

APPINGEDAM - De officiële opening van de bijzondere tentoonstelling Toyism Takes Over vindt zondag 8 oktober om 16.00 uur plaats in Galerie Kunsthof in Appingedam.

De expositie wordt geopend door Ben Remkes uit Nieuwolda.

De feestelijke opening vindt plaats in het kader van het 25 jarig jubileum van de toyisten. Het toyisme is een kunstbeweging waarbij niet het individu centraal staat maar het kunstwerk. De kunstenaaars zelf zijn onherkenbaar door het gebruik van schmink of een masker. De Toyisten schilderen in krachtige vormen en kleuren. Ook het gebruik van stippen is een kenmerk van het toyisme.

Tijdens de opening zal het spel Mind Game door de kunstenaars worden gepresenteerd. Een spel met kunstwerken en speciaal voor het 25 jarig jubileum ontwikkeld.

Na de zeer geslaagde jubileumexpositie 'Grand Carnaval' in de voormalige Rijksluchtvaartschool in Eelde staat nu de vervolgjubileumexpositie 'Toyism takes over’ op het programma van 1 oktober tot 17 december. Die wordt tegelijkertijd op 25 locaties gehouden in de provincie Groningen en op Schiermonnikoog.

Dat gaat van Grootegast tot Appingedam en van Bourtange tot Eenrum. ,

Het toyisme, een collectief van 18 kunstenaars uit 9 landen, met Nederland als uitvalsbasis, heeft een jubileum te vieren. Toyisme bestaat 25 jaar en ter gelegenheid daarvan is onder meer het idee opgevat om het publiek daar ook deelgenoot van te maken. De afgelopen maanden hebben de toyisten locatiehouders van galeriën en musea, maar ook eigenaren van bijzondere gebouwen naast historische plaatsen en laagdrempelige publieksruimtes benaderd om aan deze gelijktijdige expositie deel te nemen en medewerking te verlenen. Op elke locatie zijn kleurrijke toyistische kunstwerken te zien. Daarbij gaat het om schilderijen, beelden, en grafiek.

Als kunststroming kenmerkt het toyisme zich als kleurrijk, speels en thematisch. Gerelateerd aan de figuratieve stijl uitgevoerd met vaardigheden die ook door de oude Hollands meesters werden toegepast. Over de jaren heen heeft het toyisme zich kwalitatief sterk ontwikkeld en heeft ze internationaal ook naam gemaakt door de uitvoering van grootschalige kunstwerken in de publieke ruimte.

Om het publiek te stimuleren tot een bezoek aan deze veelzijdige expositie die weliswaar tegelijkertijd op 25 locaties wordt gehouden maar niet op één dag bezocht hoeft te worden is op elke locatie een brochure verkrijgbaar met een overzicht van alle deelnemende locaties. Deze informatieve brochure kost € 2,- per stuk en biedt tevens de mogelijkheid om mee te doen aan een verloting die na 17 december een bijzondere en waardevolle zeefdruk uit de collectie van de toyisten kan opleveren voor de winnaar.

Deze expositie wordt naast de deelnemende locaties mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onder meer Kunstraad Groningen, Emmaplein Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Oldambt.

Voor meer informatie: www.toyism.com