Zeemanshuis Eemshaven van het gas af

EEMSHAVEN - Burgemeester Marijke Van Beek van de gemeente Eemsmond heeft donderdag de gasmeter uit het Zeemanshuis in de Eemshaven verwijderd. Het onderkomen is energieneutraal geworden.

Het Zeemanshuis in de Eemshaven heeft sinds deze week geen gasaansluiting meer. De verwijdering vond plaats onder het toeziend oog van de sponsoren van het Zeemanshuis. Van Beek onthulde ook een een bord met hun namen.

In 2016 zijn op het hellend dak pal op het zuiden van het Zeemanshuis 48 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen genereren op jaarbasis ca 12000 kWh. Ruim voldoende om het stroomverbruik van het Zeemanshuis op te vangen. Sterker nog, door het optimaliseren van het energieverbruik en het nemen van energiebesparende maatregelen blijft het jaarlijks verbruik beperkt tot ca 8000 KWh. Er is dus capaciteit over.

De verlichting, de vloerverwarming en de koelvitrines waren al op het elektriciteitsnet aangesloten. De warmwatervoorziening, de vloerverwarming in de ontvangstruimte en de radiator verwarming in de bovenruimte waren nog afhankelijk van een gasaansluiting (combi ketel) met een jaarlijks gasverbruik van 2500 kubieke meter.

De bestaande combiketel is verwijderd en vervangen door een Arotherm warmtepomp. Op deze waterpomp zijn het bestaande vloerverwarmingssysteem in de ontvangstruimte en het radiatorsysteem in de bovenruimte aangesloten. Tevens omvat het systeem een boilervat voor warm tapwater.

De verwarmingssystemen kunnen onafhankelijk van elkaar middels een app op afstand in- en uitgeschakeld worden. Zo kan de verwarming in de bovenruimte ingeval van gebruik s’avonds een aantal uren eerder op afstand worden aangezet. Ook is met de app het energieverbruik op elk moment te meten en kunnen storingen direct worden waargenomen. De installatie is geleverd door Menno Bos te Appingedam.

Het geheel vergde een investering van € 15.000,- hetgeen het Zeemanshuis in een periode van 6 jaar denkt terug te verdienen. De opbrengst van de zonnepanelen is voldoende om het Zeemanshuis volledig zelfvoorzienend te maken.

Tijdens de bijeenkomst heeft de burgemeester een gloedvol betoog gehouden over het gasvrij maken van het Zeemanshuis en het als voorbeeld gesteld voor het omgaan met energieverbruik.

Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 25 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Er zijn jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers. Met name de ontwikkelingen in de windenergie stimuleren het aantal bezoekers.