Lezing schrijfster Janny de Heer bibliotheek Delfzijl

DELFZIJL - In de maand van de geschiedenis geeft schrijfster Janny de Heer op zondag 22 oktober van 15.00 tot 17.00 uur een lezing in de bibliotheek van Delfzijl.

Op uitnodiging van de leesclub komt de oud-Delfzijlse vertellen over het boek Gentleman in slavernij. Ze verlevendigt haar verhaal over de plantages in Suriname met beeldmateriaal. Ik heb nog foto's van de hoofdpersonen uit 1850. Foto's van de monumentale graven die nog steeds de mooiste zijn op het kerkhof in Paramaribo. Uiteraard weet ik veel te vertellen over hoe het leven op de plantages er aan toe ging in Suriname ten tijde van onze zwarte bladzijde. Het was een maatschappij waarin veel geweld voorkwam maar waarin men ook gewoon heeft liefgehad, gewerkt, gegeten, geleerd”, kortom leefde. Voor Gentleman in slavernij heb ik goede recensies ontvangen waarmee zelfs de vergelijking met Cynthia Mc. Cloud in mijn voordeel is uitgevallen.”

De Heer heeft in haar werk its met ons koloniale verleden. „Onverklaarbaar, zo niet bedacht, maar het koloniale verleden loopt als een rode draad door vier van mijn boeken. En ook in het zesde waar ik nu hard aan werk begint het verhaal in Suriname en gaat via Nederland naar Nederlands Indië en vice versa.”

Over drie weken komt De Heer nog eens naar het Eemsmondgebied. Op 15 november geeft ze in de bibliotheek van Spijk een lezing over haar werk, dat met name in dit gebied veel gelezen wordt. „Het is mij opgevallen dat mijn boeken vaak zijn uitgeleend in Groningen. Daar heb ik dus ook al naamsbekendheid opgebouwd. Dat waardeer ik zeer. Het is dan wel een minder fraai, maar wel interessant onderwerp in deze maand van de geschiedenis.”

In mei gaf De Heer ook al een lezing in De Molenberg. Meer informatie is te vinden op: www.jannydeheer.nl.