Presentatie over zoektocht buitenaards leven

APPINGEDAM - De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt op woensdag 1 november om 19.30 uur een presentatie over astrobiologie.

Astronoom en ruimtevaartdeskundige P. Wesselius houdt de lezing Astrobiologie, de zoektocht naar buitenaards leven in het Egyptisch restaurant Nefertari in Appingedam. Hij was tot 2005 als astrofysicus verbonden aan het SRON, de Stichting Ruimteonderzoek Nederland.

De sstrobiologie is een tak van wetenschap die vrij nieuw is en volop in beweging. Het ontstaan van leven op onze eigen aarde, van microben tot de mens, wordt nog eens goed onder de loep nemen. Wat is daar 'gewoon' en wat is daar 'bijzonder' aan? Dat betekent met nieuwe ogen kijken naar de geologische geschiedenis van de aarde en de evolutie van eencelligen naar meercelligen. Zijn er microben te vinden in ons eigen zonnestelsel? Op Mars? Op manen van Jupiter en Saturnus? Aan welke eisen moet een planeet voldoen om leven mogelijk te maken?

De ontwikkelingen bij het vinden en bestuderen van exoplaneten (planeten rond andere sterren dan onze zon) zijn enorm sinds de ontdekking van de eerste exoplaneet in 1995. Inmiddels zijn er meer dan 3000 exoplaneten ontdekt en kennen we zelfs de atmosfeer van enkele exoplaneten. Ook wordt aandacht geschonken aan het SETI project, de search for extraterrestrial intelligence.