Flinke opknapbeurt dorpshuis Borgsweer

BORGSWEER - Er wordt sinds 28 ugustus hard gewerkt aan het opknappen van het kerkje van Borgsweer dat dienst det als dorpshuis. De verwachting is dat de officiële heropening nog voor de Kerst kan plaatshebben.

Voor de dorpsbewoners van Borgsweer is het kerkje/het dorpshuis de centrale ontmoetingsplek. Het gebouw was, na de herbouw in 1980, toe aan een stevige onderhoudsbeurt. In dat kader hebben het bestuur van de Stichting Nicolaus Gillot (eigenaar van de kerk) en het Comité Dorpsbelangen in septenber 2016 een rapport opgesteld, onder de titel: Dorpshuis Borgsweer de (T)rots van het dorp.

In dit rapport is de historische geschiedenis van het dorpshuis geschetst, maar bovenal de maatschappelijke functie die het momenteel dient en in de toekomst vooral moet behouden. Duidelijk werd dat er moest worden gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid van het gebouw, aan minder onderhoud en energiezuinigheid.

Via subsidies van de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen, Vereniging Groninger Dorpen, Windfonds Delfzijl Noord en Rabobank Noord-Groningen kon men aan de slag.

De uitvoering van de revitalisatie is met een mooi bouwbord, duidelijk zichtbaar aan de openbare weg, aangekondigd met vermelding van alle betrokkenen in dit project.

Er is intussen al veel gerealiseerd. Het dak van de toren en van het lagere gedeelte (schip) van de kerk is geïsoleerd enbedekt met geglazuurde dakpannen. Door de dorpssmid is een nieuwe windvaan voor de toren ontworpen en op zaterdag 14 oktober opnieuw geplaatst. Het is een juweeltje eworden.

De buitenzijde van het Dorpshuis is zo goed als klaar en de werkzaamheden binnen zijn nu in volle gang. Zowel bij de binnen- als de buitenwerkzaamheden wordt er ook door dorpsbewoners flink de handen uit de mouwen gestoken. Tijdens de wekelijkse bouwvergadering worden de werkzaamheden met aannemer Alfred de Weerdt afgestemd.

Het gehele proces en de bouwwerkzaamheden worden op film vastgelegd. Deze film zal bijvoorbeeld vertoond worden bij de officiële heropening van het dorpshuis.