Nieuw programma De Noordelijke Polyfonisten in Adorp en Middelstum

Delfzijl - Het nieuwste programma van projectkoor De Noordelijke Polyfonisten rust op twee pijlers.

Enerzijds is er aandacht voor twee aartsvaders van de later zo beroemd geworden polyfonie uit de Lage Landen: Dufay en Ockeghem. Zij legden de basis voor de eeuwenlange Europese heerschappij van musici uit het Noorden. Van hen een aantal geestelijke werken, waarin bijna mathematisch geconstrueerde lijnen elkaar moeiteloos vinden. Gecombineerd vormen deze lijnen een feest van klankschoonheid en uitdrukkingskracht. Beide componisten werden na hun dood nog lang geroemd en hun muziek bleef nog lang gezongen worden.

Anderzijds een aantal wereldlijke werken op teksten van Petrarca, die op zijn beurt als dichter en taalkundige een zeer groot stempel drukte op de Italiaanse taal en literatuur. Twee eeuwen nadat zijn belangrijkste poëtische werk, de Canzonieri, verscheen, werden de gedichten hieruit veelvuldig op muziek gezet door de madrigalisten van de 16e eeuw. Marenzio, Willaert, Gabrieli en Monteverdi en vele anderen vonden in Petrarca’s woord- en beeldenrijkdom een ideale basis voor hun hoogst expressieve vocale werken.

Guillaume Dufay vormt in dit programma het draaipunt. Als een van de weinige 15e-eeuwers gebruikte hij al Petrarca’s meest getoonzette gedicht, Vergine bella.

Onder de vertrouwde leiding van André Cats bieden de Polyfonisten een concert waarin emotionele uitbarstingen en momenten van bezinning elkaar afwisselen en aanvullen.

Het programma:

Dinsdag 31 oktober try-out, 20.00 uur, NH Kerk, Adorp; zaterdag 4 november, 20.00 uur, Hippolytuskerk, Middelstum; zaterdag 18 november, 20.15 uur, Pelsterkerk, Groningen. Meer informatie: www.catskoren.com.