Provinciale toppers naar Zeemijlenloop

DELFZIJL - De strijd om de podiumplekken bij de Zeemijlenloop Delfzijl belooft weer spannend te worden. Al een groot deel van de betere hardlopers uit de provincie Groningen heeft toegezegd op zondag 29 oktober naar de havenstad te komen.

“De voorbereidingen lopen goed,” vertelt Jan ten Hove van de Zeemijlenloop. “Dat is ook niet zo verwonderlijk. We zijn al sinds maart van dit jaar bezig. De laatste weken is het vooral de spreekwoordelijke puntjes op de i zetten en de laatste afstemmingen doornemen. Ook het uitnodigen van de wedstrijdlopers hoort daarbij. Jan Venhuizen, Karel Edens, Alwin Heijting, Olfert Molenhuis, Lydia Doornbos, Gerard Vos en Maurice Smit komen. Ook de snelste Delfzijlster Graciëlla Evertsz komt. Jessica Oosterloo overweegt ook om te komen. Zo heb je een mooi wedstrijdveld.”

Zowel Venhuizen, Molenhuis, Edens, Heijting als Smit kunnen de 10 km allemaal onder de 33 minuten lopen. Het wordt dus een spannende race. Vermoedelijk gaat het ook tussen deze vijf lopers, maar op de dag kunnen ook onbekende talenten zich nog inschrijven.

Ook de accommodatie is helemaal voorbereid op de Zeemijlenloop. “We hebben sinds 2 weken een serre,” laat bestuurslid Albert Smook van de organiseerde Atletiekvereniging Fivelstreek zien. “Het was al langer een wens van ons om het clubhuis uit te breiden. Door vooral de Zeemijlenloop en de Start to Run zijn we de afgelopen jaren flink gegroeid. We tellen nu bijna 250 leden. Vijf jaar geleden zaten we net onder de 200 leden. Om activiteiten als de Zeemijlenloop te kunnen blijven organiseren heb je een goed onderkomen nodig. Ook heb je als sportvereniging een maatschappelijke en sociale rol. We werken samen met andere verenigingen op het sportpark. En je wilt ook gastheer zijn voor de bezoekers. Door eigen financiële middelen en een bijdrage van het Loket Leefbaarheid en de gemeente Delfzijl is het mogelijk geweest om de uitbreiding te realiseren.”

“Het clubhuis is met 40 vierkante gegroeid. Dat is bijna een derde van de oorspronkelijke grootte,” vult Ten Hove aan. “Onze leden helpen zelf ook mee om zoiets te realiseren. Het is nooit een probleem om vrijwilligers te vinden. Dat is kenmerkend voor de saamhorigheid binnen de club. Daardoor kan je activiteiten organiseren en dergelijke plannen als een aanbouw realiseren. Als je de extra mankracht ook moet betalen, dan is dat niet mogelijk. Tijdens de Zeemijlenloop gaan we met de nieuwe aanbouw de vuurdoop beleven. We merken nu al dat de serre veel gebruikt wordt.”