Smit en Evertsz klaar voor Zeemijlenloop

DELFZIJL - De Delfzijlsters Maurice Smit en Graciëlla Evertsz maken zich op voor de zesde editie van de Zeemijlenloop Delfzijl. Het tweetal heeft al diverse malen de prijs voor snelste Delfzijlster gewonnen.

En ook dit jaar maken ze kans op deze titel. Smit behoort intussen zelfs tot de kanshebbers voor de zege.

“Ik ben er al hard voor aan het trainen,” vertelt de 20-jarige Maurice Smit. Het jeugdige talent heeft het afgelopen jaar zijn sportieve prestaties enorm verbeterd en heeft dan ook diverse hardloopwedstrijd gewonnen. “Ik ben zaterdag overall winnaar geworden van Ommelander Loopcircuit. Dat is een circuit over 5 wedstrijden. Ook bij de Eemsmondloop, de Lopster Torenloop en de Zuidlaardermarktloop eindigde ik als eerste. Toch is het ook wel een beetje geluk hebben. Het is afhankelijk van welke lopers er komen. Als de echte toppers thuis blijven, dan is de kans groter dat je als eerste eindigt. Ook speelt mee dat Gerard Vos momenteel niet in topvorm is. Voor de Zeemijlenloop hoop ik mijn tijd van vorig jaar te verbeteren. Ik had toen 39.52. Ik wil nu proberen de 6 zeemijlen in 36 minuten te lopen. Dat is ongeveer 18 km per uur. Vorig jaar was de vierde keer dat ik de snelste Delfzijlster ben geworden. Het zal mooi zijn als het ook voor een vijfde keer lukt. De wedstrijd maakt ook deel uit van mijn programma om volgend jaar naar het NK te gaan. Daar moet ik de 5 km in 15 minuten lopen. Ik zit er nog 44 seconden vanaf.”

Ook Graciëlla Evertsz hoopt dit jaar haar titel te verdedigen. “Als het lukt zal het mijn vierde keer worden. Mijn grootste concurrent is mijn zus Sariena. We zijn allebei even snel. Het wordt dus een echte familiestrijd. Mijn moeder heeft ons wat leuks beloofd als we beiden 48 minuten of lager lopen. Daar gaan we voor. Het wordt heel spannend. Dit jaar ben ik tweede geworden in Ten Boer. Ik liep toen de 10 km in 44 minuten. Mijn tactiek is om snel van start te gaan. Het is niet een hele goede tactiek, hoor. Dat gaat wel eens mis”

“Mijn tactiek is om gelijkmatig te lopen en af en toe een tussensprintje te maken, zodat ik kan zien wie er mee gaat,” vult Smit aan. “Het mooiste deel van de wedstrijd vind ik als je de atletiekbaan weer op gaat. Daar staan veel mensen en die moedigen je aan. Het zwaarste deel is de haven en de Oude Schans. Dat loopt omhoog.”