Nationale Kunstweek, ook in Appingedam

APPINGEDAM - In heel Nederland vindt van 4 tot en met 12 november de Nationale Kunstweek plaats. Ook Appingedam doet mee.

In de Fivelstad kan men deze week terecht voor prachtige tentoonstellingen en extra activiteiten in Museum Møhlmann, Museum Stad Appingedam, De Noordelijke Kunsthof, Galerie de Gangerie, Galerie Ruigewaert en De Zilverkamer.

Museum Møhlmann is een landelijk bekend museum voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst, kortom, ‘voor kunst die wat voorstelt’. In dat kader organiseert het museum jaarlijks de grote Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT). Dit jaar is dat alweer de 19 e editie (sinds 1998) waaraan maar liefst 104 kunstenaars uit heel Nederland meedoen. Zij tonen ongeveer 500 werken in de meest uiteenlopende technieken.

Museum Stad Appingedam vertelt de geschiedenis van de stad Appingedam en haar achterland Fivelingo. En daar wordt onder verstaan alles wat betrekking heeft op het grondgebied van de vroegere bewoners. Zo worden er platen, boekwerken en allerlei andere voorwerpen uit de regio verzameld. Dit jaar viert het museum haar 75 ste verjaardag. Het Museum Stad Appingedam besteedt in de kunstweek aandacht aan architectuurgeschiedenis, met de tentoonstelling Boerderijenarchitectuur in Fivelingo.

Kunstbeweging Toyisme bestaat 25 jaar. Met de tentoonstelling “Toyisme Takes Over“ (1 okt – 17 dec) heeft de Noordelijke Kunsthof een bijzondere jubileumexpositie van dit internationale kunstenaarscollectief (18 kunstenaars uit negen landen). In het kader van de Nationale Kunstweek houdt de Kunsthof tweel activiteiten. Op woensdag 8 november (14.00 – 16.00 uur) kunnen kinderen vanaf 8 jaar onder begeleiding maskers maken en beschilderen. Op donderdag 9 november (19.30 uur) is er een lezing over de Kunststroming Toyisme dooreen lid van de Toyisten. Open: vrij-za- zo 14-17 uur

In galerie De Gangerie aan Kniestraat 6 exposeert Greet Dijkstra haar werk doorlopend. Onder leiding van haar docent, de Groninger kunstenaar Wiebren Arema, ontwikkelde ze al snel haar opmerkelijke eigen stijl. Een spel van lijnen en contrasterende kleuren dat wordt gekenmerkt door zowel eenvoud als complexiteit. Door het soms bewust weglaten van het gebruikelijke perspectief wordt de toeschouwer geprikkeld om zijn of haar fantasie en zin voor abstractie de vrije loop te laten.

Tijdens de Kunstweek toont Galerie Ruigewaert aan Gouden Pand 1 een expositie met de titel Op Zoek Naar Evenwicht; van 4 kunstenaars. Een interessante tentoonstelling met diverse onderwerpen in zeer uiteenlopende schildertechnieken. Op zondag 5 november en zaterdag 11 november biedt Ruigewaert de mogelijkheid om een portret te laten schilderen door Bas Nijenhuis.

De Groninger Zilverkamer laat een permanente tentoonstelling zien van een grote collectie zilver. Dit zilver is uitsluitend in Groningen gemaakt en bestaat uit unieke stukken zoals kandelaren, kraantjespotten, brandewijnkommen en dergelijke. Woensdagavond 8 november vindt er om 19.30 uur een avondrondleiding door de Groninger Zilverkamer plaats. Op zaterdag 11 november kunt u op vertoon van een entreekaartje instructies krijgen over hoe je het beste zilver kunt reinigen. Er mag ook een stuk zilver worden meegenomen om deze zelf te reinigen.