Spaarvarken-expositie Leen Kaldenberg in Donatuskerk Leermens

LEERMENS - Beeldend kunstenaar Leen Kaldenberg exposeert kleine schilderijen in de kerk van zijn woonplaats Leermens, op zaterdag 18 en zondag 19 november van 11:00 tot 17:00 uur.

Hij wil onder andere met deze spaarvarken-expositie de financiële middelen bijeenbrengen voor zijn boek Over Landschap.

Kaldenberg is al 25 jaar professioneel kunstenaar. Hij schildert voornamelijk het Noord Nederlandse landschap. Het boek gaat over zijn kijken als kunstschilder naar dit landschap. Om dit boek te financieren heeft Kaldenberg meerdere acties op touw gezet. Tijdens de Spaarvarken-expositie worden voor een redelijk bedrag kleine werken van zijn hand verkocht. Het boek wordt op 4 februari 2018 gepresenteerd tijdens een grote expositie bij Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen. Kaldenberg heeft er voor gekozen om vooral een beeldverhaal te vertellen maar ook schrijvers als Marjoleine de Vos, dichter en redacteur NRC Handelsblad, Illand Pietersma, kunstjournalist DvhN en hoofdredacteur van de KunstKrant en Han Steenbruggen, directeur conservator Museum Belvédère laten hun licht schijnen over het werk van Kaldenberg waarover hij zelf zegt “Ik vertel een beeldverhaal, dat is mijn taal. Ik heb anderen gevraagd te schrijven met mijn werk als vertrekpunt.”

Leen is opgegroeid in de Betuwe en geïnspireerd geraakt door twee plaatselijke kunstenaars. Maar een kunstopleiding was niet bespreekbaar, hij moest een vak leren. Hij ging naar de slagersvakschool naast het werken in de slagerij van zijn ouders. Daarna belandde hij op de culinaire vakschool in Groningen waar hij een klassieke Franse koksopleiding volgde. Kaldenberg was in Groningen vooral bekend om zijn kookkunsten, zo was hij jarenlang het gezicht van de plaats Melkema in Huizinge, zijn manier om in zijn levensonderhoud te voorzien. Maar zodra het kon ging hij naast zijn werk naar academie Minerva voor de felbegeerde kunstopleiding.

Momenteel kan hij nog steeds niet van het werk als kunstschilder bestaan, zijn huidige werk als coördinator in het hospice in Appingedam maakt nu dat hij in zijn levensonderhoud kan voorzien. Op de dagen dat hij niet in het hospice werkt, stapt hij op de fiets om naar zijn atelier te gaan, op de bovenste verdieping van het voormalige gemeentehuis van Stedum.

„Onderweg trekt het landschap, dat steeds verandert, aan me voorbij. Ik zuig het op en vroeg of laat komt het in de vorm van een schilderij op mijn manier naar buiten. Dat is wat ik nu ook in de vorm van een boek wil laten zien. En ook aan de Groningers wil meegeven. Besef dat je in een prachtig landschap woont.”

Het boek dat 30 euro gaat kosten is nu alvast te bestellen. Dat kan via: leen@leenkaldenberg.com.