Team BioBoxx schittert op Klimaattop Noord-Nederland

GRONINGEN - Het BioBoxx collectief van Groningen werd donderdag tijdens de eerste editie van de Klimaattop Noord-Nederland voor alle 1204 uitgenodigden prominent in de spotlights gezet.

En ook klimaatgezant van Nederland, Marcel Beukeboom, sprak in de Energy Academy op het Zernikecomplex in Groningen. erg positief over BioBoxx. Het BioBoxx initiatief is een ideaal voorbeeld van het streven en uitvoeren van de klimaatdoelen die tijdens het Parijs klimaatakkoord zijn vastgelegd door Nederland.

De Nederlandse regering steunt het duurzame BioBoxx en is regelmatig in contact met de directie. Zelfs minister-president Mark Rutte heeft de BioBoxx in z’n torentje staan en is met BioBoxx op handelsmissie geweest naar Amerika en India.

De Provincie Groningen is ook razend enthousiast. Gedeputeerde Nienke Homan ziet veel toekomstmogelijkheden voor BioBoxx in de hele provincie.

Het gebruik van de BioBoxx ten opzichte van de groene container vermindert de CO2 -uitstoot met 35%. Ook levert gft-afval scheiden met de BioBoxx meer dan twee keer zoveel biogas op dan de huidige afvalverwerking door de dure nascheidingsmachine van de Gemeente Groningen. De huidige afvalverwerking levert 70 kubieke meter biogas per ton gft-afval op en afvalverwerking met BioBoxxen levert 154 kubieke meter.

Het apart verwerken van gft-afval is overigens ook ruim 60% goedkoper dan gemixt restafval verwerken.

De 2.10 meter lange Karan Singh Bajwa, voormalig NCAA-basketballer en geneeskundestudent in de VS, is directeur van BioBoxx Trading en begeleidt het initiatief samen met compagnon Aalt Jouk van den Hul.

Karan en Aalt Jouk zijn zeer enthousiast over de toekomst van BioBoxx. „Sinds vorig jaar zijn veel partijen in zee gegaan met BioBoxx, variërend van ziekenhuizen tot horeca, universiteiten tot schoolgemeenschappen, groothandels en woningcorporaties. Dit komt omdat alle deelnemers zich verbonden voelen binnen dit collectief en ze BioBoxx een duurzaam lokaal alternatief vinden voor het Groningse aardgas. De lijst met geïnteresseerde partijen groeit iedere week. Het Groningse bedrijfsleven wil mee doen, de zorgsector, de scholen gaan mee voor de opvoeding van hun studenten, en de Groningse burgers willen BioBoxx. „We gaan er als Team BioBoxx voor zorgen dat BioBoxx het gouden ei wordt van de gemeente en provincie Groningen,” zegt Van den Hul.