Première Slag om Holwierde uitverkocht

DELFZIJL - De première van de tv-documentaire De slag om Holwierde en Nansum, woensdag 22 november in Theater de Molenberg in Delfzijl, is uitverkocht. Alle 559 stoelen zijn bezet.

Aanleiding voor de documentaire, die in april 2018 wordt uitgezonden op OOG TV en RTV GO!, is een idee van Ina Spijk en Michel van Dijk, documentairemakers voor Samen in Beeld TV. Het gaat om persoonlijke verhalen.

Zij hebben hiervoor samenwerking gezocht met oud-Damster Joël Stoppels uit Groningen. Met zijn bedrijf Battlefield Tours geeft hij rondleidingen over oude slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. De slag om de bevrijding van Noord-Groningen vond plaats tussen 23 en 29 april 1945 en speelde zich voornamelijk af in Nansum en Holwierde. De bevrijding van Delfzijl volgde tenslotte op 2 mei 1945.

In de slag om Holwierde en Nansum verloren vele mensen het leven en werden meer dan 150 Duitse militairen gevangen genomen. De documentaire vertelt het unieke verhaal van vier ooggetuigen. Het zijn de persoonlijke verhalen van de belevenissen tijdens deze slag. Variërend in de leeftijd van 8 tot 19 jaar, beleefden Edze de Boer, Aaltje Hofstee, Tiny Jansen en Henk Schipper deze indrukwekkende gebeurtenis elk op hun eigen manier. Niet eerder werd deze slag zo gedetailleerd en persoonlijk in beeld gebracht.