Roadbear verder met app wegwerkzaamheden

OUDESCHIP - Roadbear Studios heeft van de Economic Board Groningen een innovatiesubsidie van 46.600 euro toegewezen gekregen. Roadbear Studios gaat met behulp van deze subsidie een nieuw project lanceren.

Dit project heeft als doel te onderzoeken hoe omwonenden beter kunnen worden geïnformeerd over bijvoorbeeld wegwerkzaamheden en omleidingen. Roadbear Studios heeft al eerder in opdracht van Arcadis een app ontwikkeld voor de werkzaamheden rondom het Slochterdiep. Nu wordt er echter gekeken naar de mogelijkheden om een app in te zetten voor alle vormen van hinder door werkzaamheden.

Bouwbedrijven en gemeenten kunnen zich aanmelden en gebruik maken van deze app om omwonenden en passanten gemakkelijk op de hoogte te stellen van eventuele geluidshinder of omleidingen. René Diekstra, programmeur en een van de eigenaren van Roadbear Studios: „Met behulp van de subsidie van de EGB kan ik een aantal technische vraagstukken beantwoorden, zoals hoe maak je deze app schaalbaar, dus geschikt voor veel gebruikers en systemen.”

Vita van der Lijke, designer en eigenaar: „We denken dat deze app vooral in de buitengebieden bij wegwerkzaamheden handig is, maar er zijn nog veel meer toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan evenementen, verhuizingen of tijdelijke geluidshinder van verbouwingen.”

„Omwonenden willen vooral weten waar ze aan toe zijn bij een bouwproject,” vult Diekstra aan. „Ook al is er geen omleiding, ook de geluidshinder kan storend zijn als je niet weet wanneer het weer ophoudt.”

Het is de bedoeling dat de app in de toekomst gratis wordt voor de eindgebruiker, dat zijn dus de omwonenden en passanten. Gemeenten en bouwbedrijven kunnen dan voor een bepaald tarief hun werkzaamheden invoeren. Ook wordt er onderzocht hoe een koppeling met bestaande systemen tot stand kan komen.

Roadbear Studios is geen onbekende speler op ICT gebied in Groningen. De oprichters René en Vita hebben allebei meer dan 15 jaar voor verschillende IT-bedrijven in en rond Groningen gewerkt.

Nu nemen ze het heft in eigen hand en hopen met onder andere dit innovatieproject een nieuwe poot onder hun bedrijf te kunnen zetten.

„Wie weet waar dit project ons brengt,”meent Van der Lijke. „We hebben de connecties, de kennis en know-how en nu moeten we het in de praktijk brengen. We denken dat deze app in ieder geval een mooie aanwinst is voor ons bedrijf en dat we hiermee als bedrijf kunnen groeien.”

“Het is in elk geval al fantastisch dat we de EBG achter ons hebben staan,” vertelt een enthousiaste Diekstra. „Dat geeft ons naast de middelen ook het vertrouwen om door te gaan met dit mooie project.”

De verwachting is dat het prototype eind september 2018 klaar zal zijn. Het verloop zal te volgen zijn op www.roadbearstudios.com.

De innovatieregelinG van EBG stimuleert ondernemers in Groningen te innoveren en hun concurrentievermogen in de markt te versterken.