Capella Groningen met wonderen van Sinterklaas

MIDDELSTUM - Capella Groningen brengt op zondag 26 november om 15.00 uur in de Hippolytuskerk in Middelstum een Nicolaasliturgie met gregoriaanse gezangen.

Het koor brengt groot deel van de oudst overgeleverde meerstemmige muziek over de heilige Nicolaas bij elkaar: van late middeleeuwen tot renaissance, met werk van onder anderen Dufay, Lassus en Taverner. Ook werk van Nederlandse bodem staat op het programma: een motet van de Amersfoortse componist Jan Tollius en een gezang uit een Utrechts handschrift van rond 1500.

Onze Sinterklaastraditie heeft zijn wortels in de 19e eeuw, maar de geschiedenis van de goedheiligman is vele malen ouder. De vroegste geschriften over Nicolaas, de bisschop van Myra, staan vol verhalen over zijn wonderdaden. Zo wordt verteld hoe hij zeelieden in nood redde, voorkwam dat jonge meisjes uit armoede de prostitutie in moesten en een hongersnood wist te voorkomen. Vanuit deze verhalen ontstond de liturgie. En omdat daarin nog steeds dezelfde wonderen centraal staan, kan de muziek bijna gezien worden als een heldenepos over Nicolaas als redder in nood.

Medewerking wordt verleend door Santiago Casalta Ripollés en Fabio De Cataldo, renaissancetrombone. Verhalenverteller Kaj van der Plas zal op geheel eigen wijze ingaan op enkele van de oude legendes over Sint Nicolaas.

Kaarten reserveren kan via: reserveringen@capellagroningen.nl of telefoon 0503095698.