Drie dagen filmen in boerderij Losdorp voor kerstverhaal op TV

LOSDORP - Elf acteurs, een gestutte boerderij en drie camera’s waren de belangrijkste ingrediënten van de opnames afgelopen weekend voor Het Kerstverhaal van De Vloer Op in Losdorp.

De drie overvolle dagen op de boerderij in het bevingsgebied hebben 21 uur materiaal opgeleverd. Dat wordt teruggebracht tot 50 minuten drama dat zaterdag 23 december om 22.40 uur te zien is op NPO 2.

Het gaat om een doorlopend geïmproviseerd verhaal met bekende acteurs als Gijs Scholten van Aschat en Nasrdin Dchar. Vijf jaar geleden zei regisseur Peter de Baan in NRC Handelsblad: ‘Ik heb nog altijd de wens met de methode van De Vloer Op een film te maken. Alle acteurs een weekend in een huis opsluiten. En dan bedenk ik een verhaallijn en geef ik opdrachten. En dan maar kijken hoe het uitpakt.’

Dit verlangen is vervuld. Elf toptalenten van De Vloer Op plus een bijzondere nieuwkomer zijn drie dagen bij elkaar gezet. Zij maakten op basis van opdrachten van De Baan improviserend een doorlopend verhaal.

De aanpak leek te werken. Peter de Baan gaf steeds nieuwe opdrachten en de acteurs volgden of namen een onverwachte afslag. Of dit ook echt een coherent televisiedrama van vijftig minuten oplevert gaan ze bij de montage merken.

Het was voor alle betrokkenen spannend om op deze manier aan de slag te gaan. De acteurs verrasten elkaar, maar ook zichzelf, voortdurend. Simpelweg omdat ze van tevoren niets wisten. Ze denken dat ze een belangrijk verhaal over Groningen verteld hebben. De pijn, die veel mensen daar de laatste tijd gevoeld hebben, is tastbaar aanwezig in de scènes.

Vol vertrouwen gaat de regisseur nu het montageproces in. „Van 21 uur materiaal terug naar vijftig minuten. Vijftig minuten vol actueel en noodzakelijk drama, dat op een unieke manier tot stand is gekomen. Er wordt wel vaker geïmproviseerd bij televisiedrama en films. Dan gaat het vooral om de dialogen. Maar een groep acteurs volstrekt onwetend bij elkaar zetten en stukje bij beetje het verhaal laten maken, dat is bij ons weten nog niet eerder vertoond.”

De cast wordt gevormd door De Vloer Op-acteurs Stefan de Walle, Saskia Temmink, Sanne den Hartogh, Eva Van der Gucht, Gijs Scholten van Aschat, Nasrdin Dchar, Anna Raadsveld, Yannick van de Velde, Shahine El Hamus, Guy Clemens en nieuwkomer Romana Vrede.