Eerste steen nieuw offshore bedrijf Eemshaven

EEMSHAVEN - Maritime Offshore BV (EMO) heeft vorige week in de Eemshaven de eerste steen gelegd voor de tweede offshore-servicebasis.

Als de bouw is voltooid, wordt de basis verhuurd aan Merkur Offshore GmbH, de expolitant van het 66 winsturbines tellende windpark Merkur. De aannemer voor dit project is Kooi Bouwbedrijf uit Appingedam.

De steiger van 2 x 150 m, in 2015 aangelegd, is de ideale uitgangspositie voor servicevaarten van en naar het windpark Merkur. Deze wordt nu uitgebreid met een moderne offshore-basis met een magazijn, een buitengedeelte en een aangrenzend kantoorcomplex. Dit complex bestaat uit kantoor- en vergaderruimten, kleedkamers, douches en recreatieruimten met keuken. „Het vertrouwen dat in ons wordt gesteld, beschouwen wij als een bevestiging van ons concept,” zegt EMO-directeur Knut Gerdes.

Vanaf voorjaar 2018 zal de gehele infrastructuur gebruikt worden door windturbinefabrikant GE Renewables (GE), die de turbines voor het windpark Merkur levert en opbouwt. „De Eemshaven is een uitstekende locatie om de turbines in het windpark effectief te beheren. Bovendien vonden wij het belangrijk een partner te vinden die goede service levert, competent is en zich flexibel opstelt,” aldus Markus van Hümmel van Merkur Offshore GmbH.

Merkur Offshore GmbH is exploitant van het windpark Merkur, dat momenteel in het Duitse deel van de Noordzee gebouwd wordt. Het windpark ligt in de Duitse exclusieve economische zone, 45 km ten noorden van het eiland Borkum en bestaat uit 66 windturbines van de fabrikant GE, type Haliade 150, elk met een capaciteit van 6 MW. Merkur Offshore GmbH heeft in het kader van de turbinelevering een servicecontract voor de lange termijn met GE afgesloten. Om de werkzaamheden op een goede manier te kunnen uitvoeren, waren Merkur Offshore GmbH en GE op zoek naar een geschikte locatie. Deze hebben ze bij EMO BV in de Eemshaven gevonden.

Het gebouw moet in het voorjaar van 2018 opgeleverd zijn en door Merkur in gebruik genomen worden. Met dit project is een investering van circa 1,4 miljoen euro gemoeid.