Ingebruikname Nieuwe School Uithuizen door onveilige vloer uitgesteld

UITHUIZEN - De drie basisscholen in Uithuizen kunnen voorlopig niet verhuizen naar het nieuwe onderkomen in het Boukemapark.

Het was de bedoeling dat OBS Brunwerd, CBS de Regenboog en KBS de Schelp in de voorjaarsvakantie hun intrek in het 5,5 miljoen euro kostende nieuwe gebouw zouden nemen, maar de gemeente Eemsmond en de schoolbesturen willen eerst aanvullend onderzoek doen naar de verdiepingsvloerconstructie.

In de nieuwe school is de zogenoemde breedplaatvloer gebruikt, waar landelijk momenteel veel discussie over is, na het gedeeltelijk instorten van het parkeergebouw van de luchthaven Eindhoven. Dit is een vloertype waarbij in de constructie problemen geconstateerd zijn. Toenmalig minister Plasterk riep alle gemeenten in oktober op om te onderzoeken of zij gebouwen hebben waarin deze vloeren zijn gebruikt.

In de gemeente Eemsmond is deze vloer toegepast in de nieuwe school, juist omdat de vloer met z’n lichte constructie zeer geschikt is voor gebouwen in gebieden met een verhoogde kans op aardbevingen.

Een eerste theoretische berekening van de vloer maakt duidelijk dat op een aantal plaatsen aanvullend onderzoek nodig is om vast te stellen dat de vloer 100 procent veilig is. Welke aanpassingen mogelijk nodig zijn, wordt nu uitgebreid onderzocht. Complicerende factor daarbij is dat er landelijk nog geen oplossingen voor de aanpak van de breedplaatvloer liggen.

Het is op dit moment dus onbekend of de vloer daadwerkelijk onveilig is. Ook is nog niet bekend hoeveel geld het onderzoek en eventueel herstel gaan kosten. Daarnaast is nog niet bekend hoe lang de werkzaamheden gaan duren.