Snoezelkamer voor Berjarijke

APPINGEDAM - Kinder Dag Centrum Berjarijke in Appingedam heeft vorige week uit handen van de stichting Vrienden van Berjarijke een nieuwe snoezelkamer mogen ontvangen. Na de overdracht aan het KDC werd de snoezelkamer gelijk in gebruik genomen.

In totaal bezoeken 35 kinderen/jongeren iedere week het kinderdagcentrum. Er wordt gewerkt met kleine groepen van vijf tot tien kinderen. De groepen zijn ingedeeld op basis van leeftijd en op mogelijkheden van het kind. Iedere groep heeft een eigen programma.

Bij deze kinderen is er vaak sprake van een diepe verstandelijke beperking en een zeer ernstige bewegingsbeperking. In een snoezelruimte kunnen alle zintuigelijke waarnemingen plaatsvinden die gedoseerd en selectief aangeboden kunnen worden. Tevens is het belangrijk dat de sfeer in de ruimte gemoedelijk, rustig maar ook aantrekkelijk is om de kinderen vertrouwd te laten raken met de omgeving, aangepast op elk individueel kind.

Een snoezelruimte biedt dan ook vele mogelijkheden om de ontwikkeling te stimuleren en daarmee de kwaliteit van het leven van deze kinderen positief te beïnvloeden.

Berjarijke, onderdeel van de Novo, richt zich op kinderen tot ongeveer 18 jaar met een verstandelijke en soms meervoudige beperking. Het KDC biedt gespecialiseerde dagopvang. Het kinderdagcentrum werkt op basis van deskundige begeleiding nauw samen met andere instanties om de kinderen en hun ouders zo goed mogelijk te helpen bij het stimuleren van hun ontwikkeling.

Met behulp van diverse fondsen, sponsoren uit het bedrijfsleven en particuliere giften heeft de stichting deze snoezelkamer kunnen aanschaffen.