Weihnachts Oratorium Lutherse Bach Academie in Nicolaïkerk

APPINGEDAM - Koor en orkest van de Lutherse Bach Academie spelen het Weihnachtsoratorium van Bach zondag 17 december om 15.00 uur in de Nicolaïkerk in Appingedam.

Je zou het het vrolijke broertje van de Passies kunnen noemen. Iedereen is blij dat het Kerstkind gekomen is en we maken een vreugdedansje rond de kribbe.

Het Weihnachtsratorium bestaat uit zes cantates, die in 1734-1735 opeenvolgend op de feestdagen en zondagen tussen Kerst en Driekoningen werden uitgevoerd. Dit jaar spelen koor en orkest de delen 1, 2, 5 en 6.

In het Weihnachtsoratorium wordt verslag gedaan door de Evangelist van alles wat zich tussen Kerstmis en Driekoningen heeft afgespeeld. Het koor en de solisten reageren op die gebeurtenissen. Het eerste deel opent met donderende pauken en is de christelijke versie van de wereldse muziek die Bach in 1733 had geschreven voor de verjaardag van koningin van Saksen Maria Josepha op 8 december 1733.

Het tweede deel begint met herdersmuziek, de strijkers en de fluiten (de engelen) verkondigen de heilsboodschap aan de herders (de hobo’s). In de prachtige aria ‘Schlafe mein Liebster, geniesse der Ruh’ zingt de alt een wiegelied voor het Christuskind. Dit is een eindeloos lang durend slaapliedje van bijna tien minuten, volgens youtube het mooiste wiegelied ooit geschreven. In het vijfde deel wordt verteld over de ster die de drie koningen hebben gezien. .

Het koor van de Lutherse Bach Academie zingt met een kwartet van voortreffelijke solisten, zoals de rijzende ster Myriam Arbouz (sopraan), de veel geprezen Robert Kuizenga (altus), sterbas Harry van der Kamp en, voor het eerst op een Gronings podium, de veelzijdige Johannes Weiss (tenor).