Jonge dijkontwerpers gezocht

NOORD-GRONINGEN - Het Noordelijk Scheepvaartmuseum en waterschap Noorderzijlvest houden een kinderontwerpwedstrijd voor het maken van de ‘Dijk van de toekomst’.

Hoe ziet die dijk eruit? Over die vraag mogen kinderen van 6 tot en met 13 jaar zich buigen. Beide organisaties roepen jonge creatieve denkers op hun idee uit te werken. Op papier, als maquette, (lego)bouwwerk of in een filmpje of vlog. De wedstrijd vindt plaats ter gelegenheid van de tijdelijke expositie over de Kerstvloed 1717 die tot en met 11 maart in het museum te bezichtigen is. De 15 meest creatieve ontwerpen krijgen tijdelijk een plekje in het museum en drie winnaars worden een dagje ‘jeugddijkwerker’. Inzenden kan tot 12 februari. Op 21 februari worden de 15 ontwerpen onthuld in het museum en de drie prijswinnaars bekend gemaakt.

Nederland is met 3.767 kilometer zeedijken en duinen de best beschermde Delta ter wereld. En dat willen we natuurlijk zo houden. Maar de zeespiegel stijgt en onze bodem daalt. De komende decennia staan Rijkswaterstaat en de waterschappen voor enorme dijkversterkingsopgaven. Dat moet sneller en goedkoper. En met oog voor omwonenden, ruimtelijke kwaliteit en natuur. Dat vraagt om innovatieve dijkontwerpen en verdergaande samenwerkingen.

„Wij kunnen als volwassenen allerlei vernieuwende ideeën hebben,” legt Eisse Luitjens, lid van het Dagelijks Bestuur van Noorderzijlvest, uit. „Maar wij zijn heel benieuwd hoe kinderen daar naar kijken. Zij laten zich veel minder remmen door conventies, denken minder in ‘onmogelijkheden’ en hebben vaak oog voor dingen die wij al lang niet meer zien. Dat leidt soms tot hele verrassende ideeën.”

Met de wedstrijd hopen het museum en het waterschap ook kinderen te enthousiasmeren voor een stukje regionale geschiedenis en kennis te laten maken met het hedendaagse waterschapswerk. Jonge deelnemers kunnen een scan, foto of filmpje tot 12 februari mailen naar info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl. Een jury bestaande uit een dijkwerker, kunstenaar en de directeur van het museum, kiest de 15 ontwerpen uit die in het museum worden getoond. Tijdens de feestelijke onthulling op 21 februari worden de uiteindelijke drie winnaars bekend gemaakt (één per leeftijdscategorie).