Boek zusters oorlogstijd

WAGENBORGEN - Het boek ’t Uilennest en Welbereid combineert de dagboeken van de groep verpleegsters die samen ’t Uilennest vormen met het persoonlijke dagboek van Welbereid. Samen bieden ze een unieke kijk in het leven van een groep verpleegsters in oorlogstijd. Historicus Rense Schuurmans plaatste de dagboeken in een historisch kader.

De Tweede Wereldoorlog was een spannende tijd. Dat geldt ook voor de patiënten en verplegers van Dennenoord Zuidlaren en Groot Bronswijk in Wagenborgen. Zoveel wordt wel duidelijk. Van september 1944 tot eind 1945 houden de ‘uilen’ een dagboek bij. Om beurten schrijven ze in het dagboek. Zo kunnen we lezen hoe de Duitsers steeds meer bezit nemen van het Dennenoordterrein.

De verpleegsters van t Uilennest worden verspreid over Franeker, Zuidlaren en Wagenborgen. Welbereid, een van de uilen, belandt in Wagenborgen en houdt daar een dagboek bij. Ze schrijft uitgebreidover de situatie vlak voor en rondom de bevrijding van Delfzijl. Bijzonder is dat maar al te duidelijk wordt dat het barre tijden waren met dood en verderf, maar ook met een vormgeving van gezelligheid die wij niet meer kennen.

Erfgoed is blij met deze dagboeken. Temeer omdat het dagboeken zijn van verpleegsters, de beroepsgroep die het dichtst bij de patiënt staat toen en nu en ondertussen zelden van zich laat horen.

De achterblijvers in Zuidlaren hebben het zwaar en ook de hereniging na de oorlog is in Zuidlaren geen onverdeeld genoegen. De Duitsers hebben het oord in deplorabele staat achtergelaten.

Dit boek is een must voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis van Dennenoord in Zuidlaren, Groot Bronswijk in Wagenborgen, de Tweede Wereldoorlog of de psychiatrie in het algemeen.

Het boek wordt via voorintekening verkocht. Bij voldoende belangstelling wordt het boek gedrukt. Intekenen kan tot 31 januari. Dan ontvang je het voor €15,-. Voorintekenen kan via: erfgoed@lentis.nl.