Broers Snoek in karpers

ZEERIJP - „De liefde voor de hengelsport is ons met de paplepel ingegoten,” vertelt de 22-jarige Tom Snoek. „Als jonge kinderen gingen mijn broer en ik altijd mee met mijn vader op visvakantie in Frankrijk. Mijn vader had een reisbureau in visvakanties. Als een jongetje van 5 of 6 jaar maakt het vissen op de grote vissen veel indruk. Ook de sfeer was geweldig. Later zijn we zelf ook mee gaan vissen op visvakantie. De liefde voor de hengelsport was geboren.”

De voorliefde voor de hengelsport was voor de gebroeders Snoek de reden om een webshop in hengelsportartikelen te beginnen. “Mijn twee jaar oudere broer Maarten en ik waren inmiddels fanatieke sportvissers op karpers geworden en we zagen dat er weinig speciaalzaken op dat gebied zijn. Voor veel dierenspeciaalzaken is het een bijverdienste. Zo’n drie jaar geleden is het idee ontstaan om een eigen winkel te beginnen met specifiek artikelen voor karpervissers. Alleen, ik was toen 19 jaar en vond mij zelf te jong om die verantwoordelijkheid te dragen. Toch is het idee wel blijven hangen en dit jaar hebben we de knoop doorgehakt en durfden we het avontuur wel aan. Onze website www.karpercentrale.nl is online en het loopt ondanks dat we nog niet heel actief aan het adverteren zijn goed. In maart gaan we echt los. We willen eerst verbouwen om de capaciteit te vergroten. Het mooie van een webshop is dat het niet uitmaakt waar je gevestigd bent. Deverkoop gaat via het internet. Je moet er alleen voor zorgen dat website en de levering goed is.”

„Wat veel mensen niet weten is dat het vissen heel populair is. Landelijk doen rond de 3 miljoen mensen aan de hengelsport. Dat zijn er meer dan die voetballen. Ëén op de negen mensen in Nederland doet aan vissen. Op karpers vissen er rond de 350.000 mensen. Dat is heel veel en dan hebben we het alleen nog maar over Nederland. De reden is dat de jeugd meestal al vrij snel overgaat op het vissen op karpers. Er wordt begonnen met witvis zoals voorntjes en stekelbaarsjes, maar daarna wordt snel overgeschakeld op karpers. De reden is dat je redelijk eenvoudig een grote vis aan de hengel hebt. De karper komt ook veel voor in Nederland. In bijna elke vijver of kanaal zijn ze wel te vinden. Maar de echte toplocaties vind je in Frankrijk. We bieden in onze winkel alles voor de karpervisser aan. Ook voor visvakanties kunnen mensen bij ons terecht.”

„Mijn broer en ik vullen elkaar heel goed aan. Maarten is heel goed thuis in de gamewereld. Hij is daarin ook werkzaam en kan op ICT bijna alles zelf maken. Ik ben heel goed in de marketing en het commerciële verhaal. Dat in combinatie met onze voorliefde voor het karpervissen maakt het perfect. Samen hebben we een bedrijfsplan opgesteld en zijn daarmee naar de bank gegaan. Hoewel die in eerste instantie enthousiast was, is de uiteindelijke kredietverlening die nodig was om de webshop te starten niet doorgegaan. We hebben toen ook van diverse mensen de tip gekregen om contact op te nemen met de Kredietunie Eemsregio. Dat hebben we gedaan en we hebben ons plan aangepakt. De kredietcommissie heeft kritisch naar ons plan gekeken en met ons gesproken. Zij zijn met meegegaan in onze droom.”

„Het is geweldig dat je als Kredietunie ondernemers kan helpen om hun droom te verwezenlijken,” vertelt voorzitter Fred Bagnay van de Kredietunie Eemsregio. “Het elkaar helpen is de doelstelling die we als unie hebben. Behalve dat we krediet geven, kunnen de leden ook op elkaar terugvallen. Zo is een van de grootste online juwelierswinkels lid van onze kredietunie. Mogelijk kunnen Tom en Maarten van zijn ervaringen leren.”