Lezing over Galileïsche manen Jupiter

APPINGEDAM - De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt op woensdag 10 januari om 19.30 uur een presentatie over Jupiter, zijn Galileïsche manen en hun libraties.

In Egyptisch Restaurant Nefertari in Appingedam is de spreker prof. dr. H.W. Broer, emeritus hoogleraar en wetenschappelijk directeur Johann Bernoulli Instituut te Groningen.

In januari 1610 ontdekte Galileo Galileī vier manen rond de planeet Jupiter. Thans hebben deze manen de namen Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Ruim een eeuw later in 1799 rapporteert Pierre Simon marquis de Laplace een 1 : 2 : 4 resonantie in de beweging van de binnenste drie manen: Europa heeft een vrijwel tweemaal zo grote periode als Io en Ganymedes ongeveer een tweemaal zo grote periode als Europa. De vraag is hoe dit in te passen in een Newtoniaanse beschrijving van het geheel. Poincaré leerde ons niet naar één beweging van zo’n systeem te kijken, maar naar alle mogelijke bewegingen. In het begin van de 20 e eeuw heeft Willem de Sitter, een promovendus van Jacobus Cornelius Kapteyn, hier veel onderzoek naar verricht. In de voordracht wordt onder meer uitgelegd wat in dit verband onder libraties van De Sitter’s periodieke bewegingen moet worden verstaan.

Voor het lezingenprogramma 2018 zie www.kijkeensomhoog.nl.

De toegang is voor donateurs gratis, aan niet-donateurs wordt een bijdrage gevraagd.