Hendrik Smaal stopt na 25 jaar als ondernemer

DELFZIJL - Hendrik Smaal uit Delfzijl stopt na 25 jaar als ondernemer. De eigenaar van Kado en wonen en voorheen babywinkel Florentina’s Babyshop heeft echter ook al weer een nieuwe uitdaging gevonden.

Het ondernemerschap begon voor de 59-jarige Smaal toen zijn dochter Florentina 26 jaar geleden geboren werd. „We konden toentertijd in deze regio geen babywinkel vinden dat naar onze smaak was. We zochten een goede en eigentijdse babywinkel en die had je in de directe regio niet. Dat bracht mij op het idee om zelf in de babyhandel te stappen. Ik ben Florentina’s Babyhop begonnen. De winkel zat aan het einde van de Waterstraat. Ik heb de winkel 15 jaar gehad. Het liep geweldig. In de hoogtijdagen telde de winkel 300 vierkante meter en 7 parttime medewerkers. Helaas veranderde langzamerhand de markt. Marktplaats en winkels als Leen Bakker en Ikea waren in opkomst en ook de invloed van het internet werd steeds groter. Internet heeft ons veel gebracht, maar het heeft de detailhandel in het algemeen geen goed gedaan. Mijn opvolger heeft het nog een paar jaar volgehouden, maar uiteindelijk is ze na drie jaar met de winkel gestopt. Ondertussen was ik in de Landstraat met Kado & wonen begonnen, waar ik vooral decoratie, schilderijen, lampen en wat meubels verkocht.”

Smaal heeft zijn cadeauwinkel met een vooraf bedachte visie vormgegeven. „Ik wil leuke en kwalitatief goede artikelen in mijn winkel hebben. Artikelen die je niet snel ergens vindt en dus speciaal zijn. Echte blikvangers. Ook wil ik het betaalbaar houden. Iedereen moet hier iets kunnen vinden. Het zijn juist die winkels waarvoor je naar een centrum gaat. Vooral de lampen werden bijzonder gewaardeerd door het winkelend publiek.”

„Ik vind nu dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Ik ben door een leverancier benaderd of ik accountmanager van cadeauartikelen in Noord-Duitsland wil worden. Dat sprak mij wel aan. Ik spreek een aardig woordje Duits en cadeauartikelen lopen in Duitsland erg goed. De markt is daar traditioneler. Frédérique de Boer gaat in het pand een theewinkel beginnen. Delfzijl krijgt dus weer een bijzonder winkeltje dat je in de provincie niet veel zal tegenkomen. De planning is dat we op 31 januari stoppen en dat daarna Frédérique de sleutel overneemt. In tussentijd heb ik uitverkoop en de artikelen vliegen de deur uit.”

In die 25 jaar is er volgens Smaal veranderd. „Om te beginnen met mijn dochter Florentina. Toen ik startte met de winkel zat zij nog in de luiers. Nu is ze een jonge vrouw van 26 jaar en woont ze in Antwerpen. Ze heeft twee masters behaald en heeft een aanbieding voor een baan op zak. Ook Delfzijl is veranderd. Het centrum is compacter geworden en dat was ook nodig. Het is belangrijk om een aantrekkelijk centrum te behouden. Dan moeten de winkels dichtbij elkaar liggen. Het is heel goed dat de gemeente Delfzijl de centrumvisie heeft ontwikkeld. Het pand van de babywinkel en later Kado & wonen aan de Waterstraat is twee jaar geleden omgebouwd tot woonstudio’s. Na de verbouwing ben ik teruggegaan naar de Landstraat, het zogenaamde kernwinkelgebied.”

Mark Giesolf