Ode broers de Haan

LOPPERSUM - Op donderdag 18 januari om 20.00 uur presenteren de broers in Ons Dorpshuis een avond met foto’s, film, muziek en verhalen over het hart van Loppersum.

Hogestraat 4, middenin dé winkelstraat van Loppersum, staat leeg en wordt binnenkort waarschijnlijk gesloopt. In het meer dan honderd jaar oude pandje was jarenlang een slagerij gevestigd. Wiebe (1955) en Peter (1956) werden er beide geboren en hebben er tot 1970 gewoond.

Hun ouders breidden de slagerij in de jaren zestig uit tot een Spar supermarkt. Albert Heijn was de laatste gebruiker, maar die winkel verhuisde eind 2015 naar een compleet nieuw gebouw. Sindsdien staat Hogestraat 4 te verkrotten.

Sinds het oude pand leegstaat, is er nauwelijks doorloop meer voor het winkelend publiek van supermarkt naar winkelstraat en vice versa. Gedupeerde ondernemers gingen te rade bij het gemeentebestuur, dat uiteindelijk onder hun druk, en met de NAM als geldschieter, het pand aankocht. Hiermee was de sloop zo goed als bezegeld, zonder een op dat moment duidelijk toekomstplan en inspraak van de overige dorpsbewoners.

„Juist nu er zo veel panden in dit gebied noodgedwongen moeten worden gesloopt vanwege de aardbevingsschade, is het spijtig dat het voor dit dorp karakteristieke, meer dan een eeuw oude pand aan sloop ten onder dreigt te gaan,”zegt Peter. Desondanks beloven de gebroeders De Haan er een opgewekte, vrolijke avond van te maken. Ook hun muzikale activiteiten, die in dit pand al een aanvang namen, zullen deze avond niet ontbreken.

De toegang is gratis.