Duo op koers bij Kamp & Koolhof

DELFZIJL - Het komt uitzonderlijk veel voor bij makelaarskantoren in ons land: Twee namen op de voorgevel. Sinds 1 januari is de naam Bos & Koolhof in Delfzijl, gewijzigd in Kamp & Koolhof.

En in tegenstelling tot de 26 jaar lange periode met de eerstgenoemde dubbele naam zijn er nu ook echt twee makelaars actief op het kantoor, dat voluit Kamp & Koolhof Makelaars en Taxateurs heet. Menne Kamp uit Appingedam is als mede-eigenaar toegetreden tot het bedrijf van Jan Koolhof.

Het bedrijf kent een geschiedenis van ruim 113 jaar. Henk Sijdzes begon in 1905 aan de Singel, op een steenworp van het huidige pand aan Landstraat 71, dat sinds 1970 dient als uitvalsbasis e presentatieruimte. Tussendoor was het Delfzijlster familiebedrijf, dat ook nog de namen Sijdzes & Bos Makelaardij en Bos Makelaardij voerde, gevestigd aan het Buiskoolplein.

Makelaar Jan Koolhof is sinds 1991, toen de naam veranderde in Bos & Koolhof en Jan’s schoonvader op dat moment 65-jarige leeftijd stopte, bijna onafgebroken de enige makelaar in het bedrijf geweest. De 57-jarige Delfzijlster, die zijn werkzame leven begon als analist in het Delfzicht ziekenhuis, liep al een tijdje rond met plannen om met een partner te gaan werken. “Het werd na een aantal wat magerder jaren in de huizenverkoop steeds weer drukker en ik kwam op een punt dat ik dacht: Hoe nu verder? Ik had de keuze om intern de ondersteuning te gaan versterken of op zoek te gaan naar een NVM makelaar/taxateur. Toen kwam Menne in beeld. Ik was er op dat moment - ook naar de toekomst kijkend - al uit dat ik een vennoot wilde en alleen wilde gaan samenwerken met een zeer ervaren makelaar/taxateur, die ook het gebied erg goed kent. Ik wilde niet iemand gaan opleiden. Na ons eerste gesprek hadden we meteen een klik. Alles paste precies goed en op 1 mei van het vorig jaar is hij erbij gekomen. We hebben de tijd genomen om alle voorbereidingen te treffen en veranderingen aan te brengen. En op 1 januari konden we de transformatie definitief maken.”

Met Kamp & Koolhof beschikt het bedrijf over ruim 50 jaar makelaarservaring in Noord-Oost Groningen. De 44-jarige Kamp is opgegroeid in Delfzijl en woont, na eerst altijd in Delfzijl te hebben gewoond, sinds tien jaar met zijn vrouw en twee kinderen in Appingedam. Kamp zit al sinds zijn 19e in de makelaardij met Noord-Oost Groningen ook als werkgebied.

Het jaar van de verandering is een zeer drukke geweest, vertelt Koolhof. “Het jaar 2017 is het beste jaar ooit uit mijn carrière als makelaar. Het is ongelooflijk hoe snel de markt is aangetrokken en natuurlijk heeft Menne met zijn ervaring en uitgebreide relatienetwerk hier ook een groot aandeel in. Na de zomer van 2016 werd het al wat drukker en in het vierde kwartaal van dat jaar kantelde de markt echt. Het gaat op woongebied weer goed met de regio. We zijn ook met meerdere nieuwbouwprojecten bezig. Het heeft onder andere te maken met de laagste werkloosheid in decennia in Delfzijl en omstreken. Er gebeurt zoveel op de woningmarkt. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het heeft allemaal een positief effect op de gemiddelde prijzen en je ziet dat het vak van makelaar ook weer populairder aan het worden is.”

“Het staat alweer in de top-5 van de opleidingen,” vult Kamp aan. Koolhof en zijn nieuwe partner hebben in de stijgende lijn geen aanleiding gezien om de verkassen naar een ander, groter pand. “De kracht van dit kantoor is ook juist haar locatie,” weet Kamp. “De mensen weten ons te vinden. Ze kennen ons van oudsher. Dat is heel belangrijk. We hadden overigens nog ruimte voor uitbreiding in dit kantoor”.

“Je staat er versteld van hoeveel mensen hier gedurende de dag voor de ramen staan te kijken naar de te koop staande huizen,” merkt Kamp op. “ Zo’n etalage met foto’s blijft hier gewoon belangrijk. We zitten natuurlijk niet voor niks in een winkelgebied. Uiteraard zijn wij ingespeeld op de nieuwerwetse (social) media. Het fraaie en markante pand heeft verder als voordeel dat het laagdrempelig is. Mensen lopen zo even naar binnen.”

“Het past bij dit gebied,” heeft Kamp ondervonden. “Het past bij de mensen en het past bij ons. Het is een kleinschalig kantoor met korte lijnen, waardoor ook de kwaliteit hoog is. Het duo van de commerciële binnendienst met Brigitta Hovenga en Jessie Doornbos, beschikt eveneens over veel ervaring. We zijn met zijn vieren compact, maar bieden wel een heel breed palet aan diensten.”

Naast de verkoop en aankoop van bestaande bouw houdt Kamp & Koolhof zich ook bezig met nieuwbouw, verhuur en beheer van panden. Op het gebied van beheer is het bedrijf zelfs de enige in de regio. Door de toetreding van Menne Kamp zijn ook bedrijfsmatige taxaties aan het palet taxaties toegevoegd. Beide makelaars zijn tevens door de NAM als deskundigen aangewezen inzake drie-deskundigentaxaties. Deze selecte groep deskundigen bestaat uit acht makelaars in de provincie. Menne Kamp en Jan Koolhof zijn de enige twee uit de regio Appingedam en Delfzijl.

Dergelijke taxaties op het gebied van waardevermindering worden uitgevoerd op verzoek van de verkopers, als er een beroepsprocedure aan te pas komt. Ze werken dus niet rechtstreeks voor de NAM.

Jan Koolhof en Menne Kamp hebben samen de koers uitgezet voor de toekomst en bouwen verder met hun rijke ervaring en groot relatienetwerk.