Bijzonder pastorieënboek Noord-Nederland

NOORD-GRONINGEN - Onder de titel De protestantse pastorie in Noord-Nederland – vijf eeuwen leven en werken is een bijzonder pastorieënboek verschenen.

In veel Groningse, Friese en Drentse dorpen is de ambtswoning van de dominee – de pastorie – direct te herkennen als een statig historisch pand naast de kerk. Het boek vertelt niet alleen over de pastorie als gebouw, maar ook als werk- en leefruimte van haar bewoners: predikanten en hun gezinnen.

Aan de hand van historische bijdragen en interviews met huidige bewoners krijgt de lezer een beeld van de rijke geschiedenis en de veranderende betekenis van de protestantse pastorie. In onze tijd dreigt het traditionele ‘pastorieleven’ door de ontkerkelijking te verdwijnen.

Dit schitterend geïllustreerde boek, waarin veel Groningse pastorieën zijn opgenomen, biedt een unieke inkijk achter de voordeur van dit bijzondere huis – nu het nog kan. Het door Nikolaj Bijleveld en Justin Kroesen (red) geschreven gebonden boek (Uitgeverij Noordboek) bevat 250 pagina’s, met veel inllustraties.