Lezing over de radiosterren-

APPINGEDAM - De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt woensdag 7 februari om 19.30 uur de lezing Radiosterrenkunde: een serendipiteuze wetenschap.

In Egyptisch Restaurant Nefertari in Appingedam is prof. dr. R.G. Strom de spreker. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam tot 2009 en Astron: radioastronomie. Het onderzoek van de ruimte werd in het begin van de twintigste eeuw hoofdzakelijk gedaan door bestudering van het zichtbare licht uit de kosmos. Pas in 1931 werd als eerste niet-zichtbare ‘licht’ radiostraling uit de kosmos opgepikt door de Amerikaan Karl Jansky. Hij ontdekte met zijn draaibare richtingsgevoelige antenne bij toeval de radiobron Sagittarius A, een van de sterkste radiobronnen in onze Melkweg. Hiermee maakte hij de ontdekking van de eerste astronomische radiobron serendipisch.

Serendipiteit, een door toeval en een zekere scherpzinnigheid ontdekken van iets waarnaar je niet op zoek bent, is een gangbaar verschijnsel in de geschiedenis van wetenschappelijke ontdekkingen en vooral ook in de radiosterrenkunde.