Boeren halen verhaal in Tweede Kamer bij Shell, ExxonMobil en de politiek

NOORD-GRONINGEN - Ruim dertig tractoren op diepladers en enkele bussen met demonstranten vertekken donderdagochtend vanuit Groningen naar de Tweede Kamer in Den Haag om verhaal te halen bij Shell, ExxonMobil en de politiek.

De tractoren vertrekken rond half tien uit Gartshuizen en de bussen vertrekken even later uit Appingedam, Loppersum en Groningen. Ook uit andere delen van het land wordt steun betuigd.

In Den Haag is donderdagmiddag vanaf 17:15 in de Thorbeckezaal een hoorzitting met juristen en directeur Marjan van Loon van Shell Nederland, Rolf de Jong van ExxonMobil en directeur Gerald Schotman van de NAM.

Op de agenda staat de vraag of er wel genoeg geld is om de schade te betalen die is veroorzaakt en nog zal worden ontstaan door gaswinning in Groningen. Volgens Shell is er wel genoeg geld, de boeren en de deelnemende organisaties zetten daar vraagtekens bij. Zij eisen dat de aandeelhouders aansprakelijk zijn voor de schade, ook als de gaswinning zo ver terug loopt dat de NAM geen winst meer kan maken.