Gaswinning terug naar 12 miljard kuub

NOORD-GRONINGEN - Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil dat de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk terug wordt gebracht naar maximaal 12 miljard kuub per jaar. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil daarin meegaan, maar loopt tegen het probleem van leveringszekerheid aan, wat betreft strenge winters en leververplichtingen aan andere landen.

Zijn eerste daad was het stilleggen van de gaswinning in Loppersum. Rondom het dorp liggen nu vijf locaties stil. Het gaat dan om de boorlocaties bij Ten Post, ‘t Zandt, Overschild en Leermens en De Pauwen. Het Bierum-cluster mag wel openblijven, maar de productie mag niet te veel schommelen omdat dat toch weer invloed kan hebben op het gebied rondom Loppersum.

In het advies van de SoDM staat dat de sluiting van de locaties bij Loppersum direct een veiligere situatie oplevert. Volgens Wiebes is de sluiting waarschijnlijk permanent. „Na 55 jaar geven deze vijf putten geen gas meer, het lijkt er wel op dat het definitief is.”

Volgens SodM is deze forse vermindering - nu is het ruim 21 miljard kuub per jaar - nodig om aan de veiligheidsnorm te voldoen en de kans op schade sterk te verlagen. SodM zegt aan de veilige kant te zijn gaan zitten omdat de veiligheid van de Groningers voorop staat.

In 2016 werd er 27,6 miljard kuub gewonnen. Dat werd teruggebracht naar 21,6 miljard kuub en in het regeerakkoord is sprake van een reductie naar 20,1 miljard in vier jaar tijd. Het SodM heeft eerder ook al het advies gegeven winning terug te brengen tot 12 miljard kuub. Dat advies legde de regering naast zich neer.

Aanleiding voor het nieuwe advies zijn de aardbevingen in Groningen van eind vorig jaar. Begin dit jaar kwam daar in Zeerijp nog de zwaarste aardbeving in vijf jaar tijd bij.

Campagneleider Jorien de Lege van Milieudefensie vindt dat het advies deze keer bindend moet zijn. „Om dit glasheldere advies kan niemand meer heen: de veiligheid van Groningers gaat boven de leveringszekerheid. De gaswinning moet worden gehalveerd. Het is nu zaak dat de regering dit advies wél opvolgt. Het is beschamend dat we zó lang hebben toegelaten dat Groningen de prijs betaalt voor onze gasverslaving. Wij vertrouwen erop het kabinet én de politiek hun belofte waarmaken en dit rapport nu niet weer naast zich neerleggen. Heel Nederland moet nu zonder morren aan de slag met de overstap naar duurzame energie."