Documentaire herindeling nieuwe gemeente met Ten Boer

TEN BOER - PodiumTV zendt woensdag 21 februari de zesde in een reeks van acht gloednieuwe documentaires uit van Beno Hofman. De reeks ‘heringedeeldGR’ heeft als onderwerp de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen. Het gaat dese keer over over de vergrote gemeente Groningen.

Het is misschien wel de meest besproken herindeling in de provincie: één die de gemoederen hoog doet oplopen. De bedoeling is dat op 1 januari 2019 de gemeenten Haren en Ten Boer worden samengevoegd met de gemeente Groningen. Maar als het aan Haren ligt, gaat het feest niet door. In Ten Boer zien de inwoners de herindeling wel zitten. Eigenlijk vinden de mensen die Beno op straat interviewt het wel leuk om straks ‘Stadjers’ te zijn.

De documentaires maken onderdeel uit van de theatervoorstelling heringedeeldGR die in de hele provincie te zien is. De komende jaren worden de meeste gemeenten in de provincie Groningen heringedeeld. Het aantal wordt teruggebracht van ruim twintig gemeenten tot minder dan tien. Voor Beno Hofman, ook wel bekend als de Stadshistoricus van Groningen, en zijn team (bestaande uit Jeen de Vos en Menno Knevel) was het aanleiding om de documentairereeks heringedeeldGR te maken voor PodiumTV.

En dat niet alleen: zeven van de acht documentaires, die elk als onderwerp een nieuwe fusiegemeente hebben, worden vertoond tijdens de gelijknamige theatervoorstelling van regisseur Maaike van den Hoek in de her in te delen gemeenten. De lichtkomische theatervoorstelling gaat over de menselijke capaciteit om om te gaan met verandering in de werksfeer. Lies van de Wiel en Lotte Dunselman (winnares Columbina 2017) vertolken de rol van de gemeenteambtenaren Aaltje en Moniek, die een herindeling te verduren krijgen. Bas de Bruijn speelt de burgemeester. Overal waar de voorstelling speelt doen amateurspelers uit de regio mee. De voorstelling in Groningen speelt 18 tot en met 24 april in Groningen, Ten Boer en Haren.

De documentaires zijn te zien op PodiumTV Ziggo (kanaal 35), KabelNoord (19) en SKV (Veendam 19).

De voorstelling in de raadzaal in het gemeentehuis van Ten Boer is te zien op dinsdag 24 april om 20.30 uur.